15 januari 2020

Wittevrouwenveld en Wyckerpoort proosten samen op 2020

De kleine zaal van het Trefcentrum in Wittevrouwenveld barst uit haar voegen. Bewoners uit zowel Wittevrouwenveld als Wyckerpoort zijn op zondag 12 januari naar de gezamenlijke nieuwjaarsbijeenkomst gekomen. Om te proosten op het nieuwe jaar. Een helend jaar, een jubeljaar en een jaar dat begint met een bijzonder boek.

Hoop

Tijdens de eucharistieviering in de Onze-Lieve-Vrouwe-van-Lourdeskerk spreekt pastoor Mattie Jeukens zijn hoop uit voor de verbindende werking van de Groene Loper. Het blijft niet bij alleen warme woorden. De warmte komt ook terug in de kerk. Komend jaar halen de twee wijken namelijk geld op voor een verwarming in de kerk. 2 ton is er nodig. “Het belangrijkste is dat we dit samen doen”, aldus Mattie, “Ook dat zorgt voor verbinding.”

Eucharistieviering in de Lourdeskerk

Vieren

Na de viering gaan de meesten naar het Trefcentrum voor de nieuwjaarsbijeenkomst. “Wittenvrouwenveld en Wyckerpoort zijn zo’n 100 jaar geleden samen gebouwd”, vertelt Marcel Tonnaer, voorzitter van buurtnetwerk Wittenvrouwenveld. “Maar we zijn apart opgegroeid. De barrière van de A2 is nu weg, een nieuw leven begint.” En dat 100-jarig bestaan gaat gevierd worden. Samen met Gerard Prickaerts, voorzitter van buurtnetwerk Wyckerpoort, maakt hij het jaarprogramma van het jubeljaar bekend. Het is een diverse agenda geworden, waarin beide wijken samen optrekken.  

Gerard Prickaerts en Marcel Tonnaer

Heimwee

Annie van der Venne woont al 53 jaar niet meer in Wittevrouwenveld. “Ik ben na mijn huwelijk verhuisd naar Belfort, maar heb altijd heimwee gehad.” Voor haar werk als gymlerares kwam ze nog elke dag in haar geliefde wijk. “Ik heb hier de mooiste tijd gehad. Zo onbezorgd.” Dat was voor de zusjes Riek, Fien en Mia Crijnen wel anders. “Wij woonden hier met z’n achten in een hele kleine woning” vertelt Fien. “We hadden geen warm water, maar daarin waren we geen uitzondering in die tijd.” Na hun vertrek hebben ze er nooit naar terugverlangd. “De wijk ging destijds hard achteruit.” Maar voordat ze vandaag naar het Trefcentrum kwamen, zijn de drie zussen toch nog eventjes langs het ouderlijk huis gereden. Dat de twee wijken samen het 100-jarig bestaan zouden organiseren hadden de drie nooit gedacht. “Het waren echt twee aparte gedeelten. Er zat niet alleen een snelweg tussen, ook een dikke leemlaag waar je doorheen zakte. En van die volkstuintjes, weet je nog?” zegt Mia.   

Riek, Fien en Mia Crijnen

Een boek

De dames zijn allemaal terug te vinden in het boek Wittevrouwenveld van Annie van de Put en Fred Limpens. Een rijk geïllustreerd boek over 41 families die vanaf het begin in de wijk zijn komen wonen. Het eerste exemplaar wordt aan burgemeester Annemarie Penn-te Strake aangeboden. “Dit is een heel waardevol boek”, zegt de burgemeester. “Volgens mij woont de echte Maastrichtenaar onder andere in Wittevrouwenveld. Hier waart de Mestreechter geis. Dat zie je aan de manier waarop jullie met elkaar omgaan. Hoe hier van elke dag een feestje wordt gemaakt. De bevolking in Maastricht verandert en dat is goed. Maar wat kunnen we leren van de huidige generatie? Wat willen we vasthouden? Met dit boek geven we iets door aan een volgende generatie. Laten we hopen dat zij over 100 jaar ook zo’n boek maken.” Maar voordat dat zover is wordt er in 2020 eerst goed gevierd dat de twee wijken 100 jaar bestaan.

Burgemeester Penn-te Strake neemt het boek over Wittevrouwenveld in ontvangst

Veel eerder moeten doen

De bezoekers staan te dringen om hun exemplaar van het boek af te halen. Ondertussen deelt Annie van de Put handtekeningen uit. “Ik vind het geweldig”, lacht ze. “We hebben er zo lang naar toe geleefd. Het is een gekkenhuis geweest.” Zes jaar lang werkte ze samen met Fred aan het boek. “Zo’n gezamenlijke nieuwjaarsbijeenkomst hadden we veel eerder moeten doen, maar kennelijk was er een aanleiding nodig.” Nu het boek er ligt, doet Annie een stapje terug. “Ik vind het wel leuk om mee te helpen met het jubeljaar, maar ik moet keuzes maken vanwege mijn gezondheid. Maar vergaderen kan ik altijd.”

Bekijk meer foto's van de nieuwjaarsbijeenkomst in het fotoboek.

Meer weten over het jubileumjaar? Lees hier een interview met de voorzitters van de buurtnetwerken, Marcel en Gerard.

 

Foto's: Bert Janssen