17 oktober 2017

Groene 'reuzenpilaren'

De groene ‘reuzenpilaren’ die binnenkort op de Groene Loper komen te staan, staan nu nog bij een gespecialiseerde boomkwekerij Bruns, op ruim vijf uur autorijden nabij het Noord-Duitse Bremen. Ze zijn acht tot tien meter hoog. De bovenkanten van de groene ‘reuzenpilaren’ moeten nog naar elkaar toe groeien en op deze manier ontstaan boombogen. En dat is precies wat projectbureau A2 Maastricht en Avenue2 nog zochten voor de Groene Loper; extra in het oog springende, beeldbepalende groene elementen die het straks nog interessanter maken voor mensen én vogels om de nieuwe laan te gebruiken.

Twee plekken

Op dit moment is de Groene Loper tussen Geusselt en het Europaplein één groot bouwterrein van ruim 2km waar Avenue2 werkt aan de inrichting van het openbaar gebied. De groene ‘reuzenpilaren’ worden binnenkort geplant op twee plekken; één aan de zuidkant van de rotonde op Scharnerweg (kant van Torenflat) en één ten noorden van de oversteek Voltastraat-Prof. Cobbenhagenstraat (richting Geusselt).

Afgelopen zomer hebben we een bezoek gebracht aan de gespecialiseerde kweker Bruns in de buurt van het Noord-Duitse Bremen.

Genieten voor mensen en vogels ….

De groene ‘reuzenpilaren’ op de foto staan nu al 25 jaar bij een gespecialiseerde boomkwekerij Bruns-Pflanzen-Export GmbH & Co in de buurt van het Noord-Duitse Bremen. Zo konden ze uitgroeien tot een hoogte van ongeveer acht tot tien meter en werden ze jaarlijks gesnoeid. Zouden ze niet gesnoeid worden dan kunnen deze wel 20 meter hoog worden. Wij mensen kunnen straks van het bijzondere groen genieten. Maar verschillende vogelsoorten zoals de Heggenmus, het Winterkoninkje, het Roodborstje, de Vlaamse gaai, Vink en Groenling zullen ook profiteren van de ‘reuzenpilaren’ op hoogte. Katten en ook sperwers met hun lange poten kunnen er niet bij. Niet voor niets worden de ‘reuzenpilaren’ ook wel ‘vogelflats’ genoemd

Voorbeeld van vogelnestjes in een haagbeuk

In de herfst verkleuren de blaadjes naar helder geel, en in de winter blijven ze bruin in de boom. In het voorjaar vallen ze af en worden nieuwe gevormd. Om de komende jaren boombogen te laten groeien, komt er op de pilaren een frame van metaal en bamboe. Via dit frame worden de takken naar elkaar toegeleid en gesnoeid. Het zal ongeveer drie tot vier jaren duren voordat een boomboog volgroeid is. Bij het uitzoeken, planten en onderhoud van de boombogen is ook de gemeente Maastricht betrokken. De eerste drie jaar zal het onderhoud gecoördineerd worden vanuit het projectbureau A2 Maastricht en de firma Bruns. Ook hierbij zal de gemeente betrokken zijn. Na de eerste aanloopjaren zal de gemeente het onderhoud overnemen.

Samen met West8 de landschapsarchitect van Avenue2 is gezocht naar een kweker die dit soort speciale bomen kan leveren. De zoektocht leidde naar de firma Bruns nabij het Noord-Duitse Bremen. Deze gespecialiseerde kweker heeft meerdere openbare ruimtes ingericht met bijzondere bomen. De liefhebber kan eens kijken op de website van Bruns.

Voor de groene ‘reuzenpilaren’ is een bijzonder transport nodig. In overleg met Avenue2 is ervoor gekozen om ze nu te planten voordat het GravyLin wordt aangebracht. Zo hoeven de transporteurs niet te manoeuvreren op de meter om het Gravylin niet kapot te rijden. Er moet bovendien voldoende ruimte zijn om de ‘reuzenpilaren’ stevig te verankeren.

GraviLyn

GraviLyn is een halfverharding die speciaal is ontwikkeld voor wandel- en fietspaden en uitsluitend bestaat uit natuurlijke materialen. Na het mengen met lijnolie duurt het een periode voordat het fijn grind helemaal is uitgehard. Na uitharding is het GraviLyn bestand tegen alle soorten weer: in de zomer stoft het niet en in de winter blijft het een stevige ondergrond. Bovendien zorgt de geelachtige kleur voor een rustige uitstraling waardoor deze bij uitstek geschikt is voor de inrichting van verblijfsgebieden van historische steden.


Technische gegevens


  • Op twee plekken komen 2 x 3 ‘reuzenpilaren’ tegenover elkaar te staan.
  • Zie bovenstaand plaatje. Ze vormen na een paar jaar vier bogen tegen over elkaar.
  • Het middenpad van de Groene Loper loopt tussen de boombogen door. De boombogen verbinden de oost- en westkant met elkaar.
  • De ‘reuzenpilaren’ worden geplaatst in een vlak van kasseien. De plantvakken zijn 2.0 x 2.0 m. breed.
  • De officiële naam van de haagbeuk is Carpinus betulus.


Uitgangspunten voor de boombogen