2 oktober 2019

Werken aan biodiversiteit Groene Loper

Sinds kort mag gemeente Maastricht zich een bijvriendelijke gemeente noemen. Op allerlei plekken in de stad werkt de gemeente aan de biodiversiteit en het bijvriendelijk maken van onze omgeving. Zo ook op de Groene Loper, samen met Projectbureau A2 Maastricht, Ballast Nedam Development en het CNME.

Lavendel op rotonde Scharnerweg

Rotonde Scharnerweg aan de Groene Loper wordt begin oktober aangeplant met tien verschillende soorten lavendel. Zo wordt de rotonde volgend jaar een sierlijk bloeiend accent en een oase voor de bijen en vlinders.

Aanplant lavendel op rotonde Scharnerweg (foto: Romain van Beek)

Bloembollenbijenlint

Een ander project is het aanplanten van lange stroken bloembollen. Deze komen gezien vanaf rotonde Scharnerweg richting het noorden, aan beide zijden van de Groene Loper. Met deze aanplant ontstaat een sierlijk en kleurvol bloemenlint van 230 meter lang. Vroeg in het voorjaar is er niet veel voedsel voor de bijen en juist in deze tijd gaan verschillende soorten krokussen, narcissen, chionodoxa’s en tulpen zorgen voor voedsel voor de bijen. Deze kleurvolle bloeiende mix is speciaal ontworpen en samengesteld voor deze locatie.

Voor kasteel Geusselt in het Geusseltpark plant de gemeente ook (180 meter) bloembollen aan, met eveneens een uniek samengestelde mix voor deze locatie. Deze mix verschilt qua karakter en samenstelling, maar is even bijvriendelijk als de bloembollenmix in de buurt van de rotonde.

Aanplant bloembollen tussen rotonde Scharnerweg en Lourdeskerk (foto: Fred Berghmans)

‘Bed&Breakfasts’ voor wilde bijen

Op meerdere locaties langs het tracé worden ‘Bed&Breakfasts’ voor wilde bijen aangelegd. Na de realisatie kunnen de wilde bijen zich nestelen in een bijenlint van een mergellaag, speciaal voor deze locatie ontworpen bijenhotels of gewoon in de grond en zich voeden dankzij de rijkelijk bloeiende bloemenweides in de directe nabijheid.

Meer weten over Maastricht als bijvriendelijke gemeente en de manieren waarop de gemeente aan biodiversiteit werkt? Kijk op de website van Groen Maastricht.