4 maart 2020

De Bauduinstraat richt de blik op de Groene Loper

De woningen aan de Burgemeester Bauduinstraat staan nu nog met de achterkant naar de Groene Loper. Daar komt straks verandering in. Er gaat gebouwd en gerenoveerd worden. Wat betekent dit voor de huidige bewoners en de omwonenden? Maasvallei bracht hen dinsdag 18 februari op de hoogte.

Benieuwd

Projectbureau A2 Maastricht heeft de Groene Kamer van de Theresiaschool ter beschikking gesteld voor deze bijeenkomst. Zo’n 30 mensen zijn aanwezig. Omwonenden, medewerkers van Maasvallei, Servatius en Woonpunt, de planjurist van de gemeente, bewoners van de woningen die gesloopt gaan worden. Ze bekijken de maquette, drinken een kopje koffie. Allemaal zijn ze in afwachting van de plannen voor de Bauduinstraat. Max Pieters en Anne Westers zijn buren van elkaar en huren via Ad Hoc. “We zijn vooral benieuwd wanneer we eruit moeten”, zegt Max. “Je weet dat je ergens tijdelijk woont. Dan is het altijd een gok wanneer er daadwerkelijk gesloopt wordt”, aldus Anne.

De plannen

Projectontwikkelaar Wendy Frijns van Maasvallei vertelt over de plannen. “Er worden 80 appartementen gebouwd voor de sociale huursector, 6 bestaande woningen gerenoveerd en er komen 8 nieuwe (koop)woningen voor de vrije sector. Op die manier ontstaat er naar ons idee een goeie mix.” De bouw start in 2021, de oplevering verwachten we in 2022.

De reacties

De reacties in het publiek zijn wisselend. Buurtbewoner Marija Pocrna vindt het prima. “Ik heb hier de eerste vier jaar goed gewoond, maar de laatste tijd is het slechter geworden. Dat verandert straks hopelijk. Dan wil ik wel terugkomen. Ik zou graag met mijn zoon Robert en hond Mara naar een van de gezinswoningen verhuizen.” Ki van de Ven huurt via Ad Hoc. “Ik vind Wittevrouwenveld positief veranderd de laatste jaren als ik de horrorverhalen van vroeger moet geloven.” Ook Ki wilt wel terugkomen. “Ik werk in Meerssen, van hieruit ben je daar zo. En over 20 jaar is de Groene Loper echt mooi groen.”

De Bauduinstraat als verbinding

Het woord is aan Fred Humblé. Architect en al 12 jaar betrokken bij de bouw aan de Groene Loper. “De Bauduinstraat was vroeger de uiterste punt van Wittevrouwenveld. Een straat waar je niet snel kwam, als je er niet persé moest zijn. Door de Groene Loper ligt deze straat nu pal in het midden.” Hij laat enkele luchtfoto’s zien. “Je ziet dat de Bauduinstraat voor de west-oostverbinding gaat zorgen. Richting het Old Hickoryplein, het burgemeestersplein en de verschillende hofjes. De huidige woningen staan met de rug richting de Groene Loper. We willen juist dat mensen zoveel mogelijk naar het groen kijken. Dankzij het hoogteverschil kan dat. Vanuit de woonkamer kijken ze straks zo over hun heg naar de voorbijkomende wandelaars en fietsers. Onder de woning ontstaat zo ruimte om te parkeren, zodat er minder auto’s op straat staan.”

Eerste aanzet

Wendy is tevreden over de informatieavond. “De eerste aanzet is gemaakt. Sommigen vragen ons waarom er niet meer eengezinswoningen worden gebouwd. Dat is omdat de vraag naar dat soort woningen enorm daalt, terwijl de vraag naar appartementen voor een of twee personen juist groeit. Daar spelen we als Maasvallei op in. Zodra de plannen verder ontwikkeld zijn, organiseren we weer een informatiebijeenkomst.”