20 mei 2020

De bijen zoemen voort, de tuinders schoffelen door

Aan de Kolonel Millerstraat staan prachtige rode klaprozen. De moestuinbakken van 50|50 B-Green groeien langzaam vol en de bijen van de Byeboere liggen voor op hun werkschema. Woensdag 20 mei was het Wereld Bijendag. De dag waarop de wezentjes die het leven op aarde mogelijk maken centraal staan. Op bezoek bij de veelkleurige tuin aan de Groene Loper.

Dankbaar voor de bijen

John Bijl van 50|50 B-Green en Linda Hollanders van Byeboere zitten aan de houten picknicktafel. Hond Kaiko ligt lekker in de schaduw. “De bedoeling van vandaag is om extra aandacht te vragen voor de bijen”, legt Linda uit. “De meeste mensen zijn bang voor bijen, bang dat ze steken. Maar we moeten ze juist dankbaar zijn. Zij zijn de basis van ons bestaan!” vertelt de imker gepassioneerd. In de tuin staan meerdere bijenhotels. Om ons heen zoemt het dat het een lieve lust is.

Kruisbestuiving

Ondertussen wordt er druk getuinierd in de houten bakken vol groente. “Voor een paar jongens is dit hun dagbesteding”, vertelt John. “Op die manier re-integreren ze weer langzaam in de maatschappij.” Maar er komen ook buurtbewoners naar hun eigen moestuintje. “Is er al honing?”, vraagt een dame aan Linda. “Over zo’n vijf dagen, dan gaan we slingeren.” Hier kunnen buurtbewoners hun eigen bak krijgen. “Grond, compost, water: alles is gratis”, zegt John trots. “Dat is mogelijk gemaakt door de gemeente Maastricht. Het enige dat ze moeten betalen zijn de zaadjes.” De tuin zorgt dat veel verschillende mensen met elkaar in contact komen. Van studenten tot asielzoekers, van senioren tot bewoners van het Leger des Heils. “Dit is echt de meest diverse tuin die ik ken”, stelt Linda. “Je ziet hier echt kruisbestuiving!”

Inmiddels is de honingvoorraad aangevuld

Door corona

Merken de twee iets van het coronavirus? John: “Er komen nu meer mensen naar de tuin. We hebben zo’n 3 à 4 nieuwe aanmeldingen per week. Mensen willen gezonder eten, maar ook even eruit en ze zoeken contact met anderen.” En dat is belangrijk voor deze buurt, vinden John en Linda. “Ik zie mensen uit Limmel, Amby, Nazareth, Wyckerpoort, Wittevrouwenveld”, somt John op. “Dat komt hier allemaal samen.” Voor de coronacrisis had Linda het plan om asielzoekers op te leiden tot imker. Dat komt nu langzaam tot stilstand. “Ik ben niet het type dat een tutorial imkeren voor YouTube maakt”, geeft ze toe. “En het gaat juist bij dit project om ‘live’ ontmoetingen. Dat werkt niet via een filmpje of online. Ik hou wel contact met ze. Al is het maar even samen een stukje wandelen met de hond.” Kaiko vindt het allemaal prima.

Bijenhotels maken

Terug naar Wereld Bijendag. Gedeputeerde Robert Housmans kwam langs om samen met Linda een bijenhotel te maken.


Linda: “Ik heb hem voor het eerst ontmoet tijdens de verkiezing van Onze Buurt. Hij was samen met Michiel Huismans van Woonstichting Zaam Wonen jurylid. Daarna sprak ik hem over ons initiatief en hij reageerde heel enthousiast. Toen ben ik zo brutaal geweest om hem en Michiel uit te nodigen eens langs te komen. En dat heeft hij gedaan! Karin Hillebrand van Onze Buurt heeft dit vervolgens allemaal mogelijk gemaakt.” John: “We hadden natuurlijk liever alle buurtgenoten uitgenodigd, maar vanwege corona mogen er niet te veel mensen bij elkaar komen.” De bijen staan weer op de kaart en in de tuin wordt vrolijk verder geschoffeld.

 

Foto's: Aron Nijs