25 juni 2020

Met de bijen mee langs de Groene Loper

Waar is een bij in Maastricht het allerliefst? Op de Groene Loper natuurlijk. Tijdens een bijenexcursie met wildebijenkenner Ivo Raemakers werd dat wederom duidelijk. Op de braakliggende terreinen smullen de vriendelijke insecten dat het een lieve lust is. Op pad met vangnetje en geduld.

Een ecologische reuzenstap

“Het gaat niet goed met de bijen”, begint Ivo. “Dat komt mede door de intensieve landbouw. Bijen vertrekken richting de stad. Daar staan nu veel meer soorten bloemen.” De Groene Loper is een van die toevluchtsoorden. Jos Geurts, manager gebiedsontwikkeling bij Projectbureau A2 Maastricht en een van de deelnemers aan de bijentocht, is trots: “We hebben hier een ecologische reuzenstap gezet. Waar eerst duizenden auto’s per dag voorbijraasden staan nu 2000 bomen. Biodiversiteit is niet een vernislaagje, maar een intrinsiek onderdeel van dit gebied geworden. Het is een kans die we met beide handen hebben aangegrepen.” 

Een kraamkamer

Een van die kansen is het braakliggend terrein aan de Groene Loper, tegenover de Theresiaschool en grenzend aan het Bikepark. “Straks wordt hier gebouwd”, legt René Lecluse van Ballast Nedam Development uit. “Tot die tijd is het een thuis voor de bijen. Maastricht Zoemt! heeft er gezaaid en je ziet het resultaat. Het is eigenlijk een kraamkamer geworden.” Peter Alblas van CNME is nauw betrokken bij het zaai-initiatief. “Toen ik in het begin op dit terrein kwam, heb ik omhoog en omlaag gekeken. Omhoog: hier staan geen bomen, dus er is geen schaduw. Ideaal voor de bij, want dat is een zonaanbidder. En omlaag: ik zag diverse grondsoorten. Perfect om te zaaien.” Het resultaat: margrieten, klavers, slangenkruid. Met bijbehorend gezoem.

Bijen van dichtbij

Plots zwaait Ivo met zijn net. Hij heeft de klaverdikpoot gevangen. “De meeste bijen steken niet”, stelt hij de toehoorders gerust. Om het beestje niet te veel te plagen, stopt hij ‘m in een doorzichtig potje. Zo zien we tijdens de excursie de maskerbij, zijdebij en de slangenkruidbij van heel dichtbij. Van die laatste wordt met name Peter erg blij: “Slangenkruid is geliefd bij zo’n 80 bijensoorten. We hebben in Maastricht zelfs een heus slangenkruidpromotieteam. Fijn om te zien dat de bij deze plant heeft gevonden.” Ivo over het zoemende wezentje in het potje: “Dit is een oudje, in het begin zijn ze mooi rood. Deze begint al kaal te worden.” Even later volgen nog de grasbij en de viltbij. “Als de zon schijnt, zie je er veel meer”, weet de bijenkenner. “Er zijn meer dan 180 soorten bijen in Maastricht, waarvan meer dan de helft op de Groene Loper te vinden is.”

Een modern hotel

De groep loopt verder richting de rotonde op de Scharnerweg. Aan de voet van de Engel bloeit het vele tinten paars. Asia Wierzchowska is landschapsarchitect bij de gemeente Maastricht en vindt het prachtig. “Het is echt één project: een bijenlint. In het voorjaar zag je in het Vrijheidspark en aan de Groene Loper de vele kleuren van de bloembollen, de bomen worden groot, op de kale plekken vind je de bloemenweiden van Maastricht Zoemt! en verderop komen straks bijenhotels in een modern jasje. Dat worden een soort balken gevuld met natuurlijke materialen waar bijen graag in nestelen.” Over de gehele lengte gebeurt wel iets, aldus Asia. “De biodiversiteit wordt zo versterkt. Ik ben zo geïnspireerd geraakt door de Groene Loper en de betrokkenheid van alle partijen. Ik laat niet meer los!” 

Bloemenweide

Inmiddels is de groep aangekomen op de bloemenweide tussen de Regentesselaan en Adelbert van Scharnlaan. Ook hier duikt het slangenkruid weer op. Peter: “Op de laag mergel zie je over een à twee jaar klokjes, ijzerhard en wilde marjolein. Voor de mensen die niet kunnen wachten is een tweede strook gezaaid. Hier ga je binnenkort kamille, de klaproos en korenbloemen zien. Asia vult aan: “We houden rekening met degene die liever sjiek en sjoen ziet. Dus tussen de bloemenweide en het gele middenpad ligt een strook keurig gazon.” De meeste bijen moeten nog eventjes wachten op hun bloemen, hoewel de slangenkruidbij zijn doel al heeft gevonden.

Over een bult en een greppeltje

De bijenexcursie komt ten einde bij de ‘Ballast bult’, zoals Peter het noemt. Tegenover het Novotel is op het braakliggend terrein ook gezaaid. Op een heuveltje aan de zijkant gebeurt van alles, heeft Ivo ontdekt. “Dit zijn meerdere soorten grond. Verschillende bijen graven hun nesten in verschillende gronden dus je ziet hier allerlei soorten”, zegt hij enthousiast. Ondertussen wordt er volop geparkeerd op het terrein. Zowel René als Peter zien het met lede ogen aan. “Een klein greppeltje zou al helpen”, stelt Peter kordaat voor. “Heel interessant voor insecten, minder voor parkerende mensen.” Samen met René trekt hij alvast een streep in het zand. Tijd voor een groepsfoto. Over het greppeltje wordt nog even nagepraat op de terugweg. De bijen zoemen ondertussen gewoon vrolijk door, blij met hun nieuwe stukje groen in de stad.

Geïnspireerd geraakt? Ga zelf ook eens op pad over de Groene Loper en bekijk het groen met andere ogen.