20 januari 2021

Maastricht op derde plek gezondste stad van Nederland

Hoe staat het ervoor met de gezondheid in de twintig grootste Nederlandse gemeenten? Hoe draagt de fysieke omgeving in de praktijk bij aan de gezondheid van bewoners? Die vragen stelde advies- en ingenieursorganisatie Arcadis en dat leverde interessante resultaten op. Maastricht staat op de derde plek van gezondste steden van Nederland. Mede dankzij de ondertunneling van de A2.

De A2 doorkruist Maastricht-Oost (augustus 2011, foto: Flying Eye)

Werkwijze

Als basis voor de Gezonde Stad Index 2020 gebruikt Arcadis een onderzoek van het RIVM dat in 2016 keek naar de kenmerken van een gezonde stad. Maar ook informatie van de GGD en het CBS maakten onderdeel uit van Arcadis’ onderzoek. De twaalf grootste gemeenten van elke provincie werden onder de loep genomen. Deze lijst werd aangevuld met de acht grootste gemeenten, die niet ook al de grootste gemeente van de provincie zijn. Alle 20 steden zijn vervolgens beoordeeld op de thema’s: gezond milieu, gezonde gemeenschap, gezonde gebouwde omgeving, gezonde mobiliteit en gezonde buitenruimte. Volgens Arcadis is een gezonde stad fiets- en voetgangersvriendelijk, veilig, duurzaam en klimaatbestendig, bestaat deze uit gezonde gebouwen en is de stad soms ‘rafelig’. Dat laatste betekent dat niet alles is vastgelegd in gemeentelijke bestemmingsplannen. Er is ruimte voor ‘spontaan’ gebruik.

De Groene Loper in juni 2019 (foto: Aron Nijs)

Over Maastricht

Eind november werd de uitslag bekend. Na Groningen en Nijmegen volgt Maastricht op een derde plek. “De provinciestad stond jarenlang bekend om haar slechte leefklimaat. Nu de A2 door de Koning Willem-Alexandertunnel loopt is dit echter flink verbeterd. Ook de groene ruimte nam toe”, aldus Duurzaam Bedrijfsleven. Een mooie positie en goed nieuws voor de bewoners aan en rondom de Groene Loper. Jos Geurts, manager Gebiedsontwikkeling: “En een steun in de rug voor ons Actieprogramma Mijn Gezonde Groene Loper, waarmee we als Projectbureau A2 Maastricht allerlei kansen benutten in de gebiedsontwikkeling. Samen met tal van partijen, organisaties en niet in de laatste plaats de bewoners.”

Bron: Arcadis en ‘Groningen is de gezondste stad van Nederland’ op duurzaambedrijfsleven.nl