16 september 2021

Wijksafari & Buurtcafé voor Wyckerpoort-Noord op zaterdag 9 oktober

Meehelpen bij een onderzoek over bewegen en gezondheid in je eigen buurt. De inwoners van Wyckerpoort-Noord krijgen die kans op 9 oktober tijdens een Wijksafari & Buurtcafé van Universiteit Maastricht en Dear Hunter. Na metingen en veldonderzoek zijn nu weer de mensen die elke dag in deze wijk leven aan zet. Doet u mee?

Een van de opvallende plekjes in Wyckerpoort (fotografie: Dear Hunter)

Wat vooraf ging

Al vanaf 2016 is onderzoeker Nicole Stappers van Universiteit Maastricht bezig te meten hoeveel en waar de deelnemers aan haar onderzoek bewegen. “We willen meer leren over de relatie tussen de omgeving en gezondheid. Hoe ervaren mensen het om in hun buurt te wonen? En hoe heeft dit invloed op hun gezondheid?” In alle wijken rondom de Groene Loper deden bewoners mee. Met een gps-meter en stappenteller zorgden ze er samen voor dat Nicole een berg aan data kreeg.

Cartopologen Remy Kroese en Marlies Vermeulen van Dear Hunter gingen heel anders te werk. Zij gingen zelf de wijk in om te kijken waarom de omgeving is zoals die is en wat de ‘stemming’ ervan is. Hier volgden vijf kaarten uit met hun bevindingen. Bij beide onderzoeken viel Wyckerpoort-Noord op. Nicole: “Ik zag dat er bijvoorbeeld heel weinig activiteit was. Het leek wel een eilandje. Hoe kan dat?”

Op jacht tijdens de Wijksafari

“Daarom hebben we nu de inwoners opnieuw nodig”, zegt Nicole. “We willen weten wat de betekenis is van onze bevindingen. Missen we misschien iets? Waarom is er zo weinig beweging in dit gedeelte? Hun ervaringen gaan ons meer inzicht geven.”

Op zaterdag 9 oktober wordt dan ook een speciale ochtend georganiseerd. Deze begint om 09.30 uur bij de Letterdoes (Old Hickoryplein 100) en begint met een Wijksafari. “We gaan aan de hand van onze bevindingen en de kaarten op pad”, zegt Marlies. “We vertellen kort wat wij op bepaalde plekken in de wijk gezien hebben, hoe we ze ervaren hebben en wat er volgens ons goed gaat en beter kan. Dit alles in verhouding tot de Groene Loper.” Een van die plekken is de achterkant van de ANWB-flat. Welke kant dat is, is aan de deelnemers.

Informeel

Nicole, Marlies en Remy kijken uit naar de gesprekken met mensen. “Door te wandelen krijg je een wat informelere sfeer”, aldus Marlies. “Ik ben benieuwd wat de deelnemers vinden van onze bevindingen. Hoe kijken zij ernaar? Hebben ze aanvullingen of kunnen ze ons verbeteren?” Iedereen doet mee op zijn eigen manier. Luisteren, ervaringen inbrengen, vragen stellen. Dat bepalen mensen zelf. “En wie weet levert het wel nieuwe initiatieven of ontmoetingen op.” Remy vult aan: “We kunnen van elkaar leren. Wie weet ontdekt iemand een leukere route naar het werk en neemt de volgende keer de fiets in plaats van de brommer. Maar vooral: de mening van de inwoners doet er toe. We zijn erg benieuwd.”

In gesprek in het Buurtcafé

Na de Wijksafari van ongeveer een uur komt de groep samen in de Letterdoes voor het Buurtcafé. Nicole: “Hier vertellen we kort iets over het onderzoek en gaan mensen in kleine groepjes met elkaar praten over specifieke vragen rondom wonen, bewegen en gezondheid.” Marlies en Remy zijn ook in het Buurtcafé en zorgen graag voor prikkelende input. Ten slotte wordt samen alles nabesproken. Rond 12.00 uur wordt de ochtend afgesloten met een gezonde lunch.

Waarom meedoen?

“Het leuke aan meedoen is dat je wat meer leert over de relatie tussen je eigen buurt, beweging en gezondheid”, vertelt Nicole enthousiast. “Daarnaast heb je contact met je buurtgenoten en hoor je misschien nieuwe inzichten over je wijk.” Alle bevindingen en opmerkingen worden verzameld en vervolgens gebruikt in het verdere onderzoek. Nicole: “Dat is ook een belangrijke:  je helpt daadwerkelijk mee aan onderzoek naar je eigen buurt en het in kaart brengen van verbetermogelijkheden!

Deelnemen?

Aanmelden kan via via deze link, telefonisch via 043 - 388 2834 of per mail via nicole.stappers@maastrichtuniversity.nl.

Meer weten?

Hier staat alle informatie over 9 oktober op een rij!