4 mei 2021

Burgemeester Penn-te Strake: “De Groene Loper zorgt voor adem”

De bedoeling was om even op een bankje aan de Groene Loper te gaan zitten voor het interview, maar mede door de lentezon en ondanks een fris windje waren de meeste zitplekjes bezet. Het gebied is een populaire bestemming. Ook burgemeester Annemarie Penn-te Strake komt er geregeld. “Als bezoek uit het noorden komt, laat ik ze graag de ontwikkeling van de stad zien. En het is hier heerlijk relaxed, dat voel je gewoon.”

Fotografie: Photostique

Op bezoek

Het liefst was ze vorig jaar gewoon doorgegaan met haar regelmatige buurtbezoekjes, maar ja: corona. “We maken wel filmpjes en hebben online contact met mensen, maar dat is het toch niet helemaal. Zodra het kan, gaan we weer op pad.” In de zomer van 2020, tussen twee lockdowns door, kwam ze op bezoek in Wittevrouwenveld. “Wat mij opviel was dat de mensen zo positief waren. Natuurlijk hoorde ik ook treurige verhalen over dierbaren, maar de mensen waren dapper. Hier waart de Mestreechter Geis.” De burgemeester sprak met een oudere man, een echte Maastrichtenaar, die aangaf een oogje in het zeil te houden in 'zijn' buurt'. “Maar ook met een jong gezin dat vanuit Midden-Nederland hiernaartoe was verhuisd. In de Frankenstraat zie je traditionele winkels naast nieuwe, hippe zaakjes. Je ziet een mix ontstaan en die heeft ontzettende meerwaarde.” Daar komen we straks nog op terug. 

Er komt adem in

De traditionele nieuwjaarsboodschap van de burgemeester werd deze keer deels op de Groene Loper opgenomen. “Klopt. Voor de hand ligt het Vrijthof of langs de Maas, maar dit is een nieuw en betekenisvol stuk Maastricht. Dat wilden we graag laten zien. De verbeterde noord-zuid verbinding is cruciaal voor de stad. En als je kijkt hoeveel gewandeld en gefietst wordt over de Groene Loper door moeders met kinderen, studenten, oudere mensen. De bankjes zijn allemaal bezet. Mensen genieten volop. Er komt weer adem in dit gebied. Niet alleen doordat de auto’s weg zijn, ook door het vele groen.” De ondertunneling van de A2 en de komst van de Groene Loper geeft hoop, aldus de burgemeester. “Het geeft vertrouwen dat we als stad een oplossing kunnen vinden voor zo’n probleem. De snelweg met vijf stoplichten was als een snee. Die is nu genezen, er ontstaat weer beweging tussen de wijken onderling. Dan maken de verschillen tussen mensen niet uit.” 

‘Hoe zorg je ervoor dat het leefbaar blijft?’

Want verschillen zijn er. “Uiteraard, maar ik geloof in diversiteit. Dat is juist de kracht. Er komen koopwoningen én sociale huurwoningen, zodat iedereen een kans krijgt om hier te wonen, te leven en op te groeien. Kansen voor jonge gezinnen, met respect voor de mensen die hier al jaren wonen. Die mix is ontzettend belangrijk. Dus zet de ramen open naar elkaar. Dan ontstaat er verbinding.” Tegelijkertijd zorgen meer mensen voor meer verkeer, omwonenden vinden dat er te hard wordt gereden. Hoe hou je dan de balans? Hoe zorg je ervoor dat het leefbaar blijft? “Die vragen worden overal in de stad gesteld, dus ook hier. En terecht. Leefbaarheid is onderdeel van mijn takenpakket en ik geloof dat je daar in alle eerlijkheid naar moet kijken. Er zijn nu eenmaal lusten en lasten. Die moeten gelijk verdeeld worden. Je hebt als mens rechten en plichten. We leven hier samen en je moet elkaar ook wat gunnen.” Een belangrijke factor in die leefbaarheid is de komst van een nieuw kernkindcentrum. “Dat zegt veel over dit gebied”, stelt de burgemeester. “Het betekent dat er naar de toekomst gekeken wordt. Het gaat zorgen voor nog meer levendigheid. Zo zie je dat de Groene Loper op allerlei vlakken kansen biedt. De bewoners van de verschillende wijken komen meer met elkaar in contact. Of dat nu Wyckerpoort is, Amby of Scharn. De kwaliteit van leven wordt op die manier enorm verbeterd. En dat gun ik iedereen.”