26 mei 2021

De Groene Loper als gymzaal voor het Sint-Maartenscollege

Met de Groene Loper op steenworp afstand van het Sint-Maartenscollege is het gebied de ideale uitvalsbasis voor docent lichamelijke opvoeding Harry Oomen. Voor een bootcamp bijvoorbeeld of geocaching (waarbij leerlingen een gps-route volgen op weg naar verschillende opdrachten). Harry rijdt geregeld met zijn tuktuk geladen vol materialen richting het nieuwe stukje Maastricht.  

Fotograaf: Aron Nijs

Wiskunde in de speeltuin

Harry is al sinds 1995 verbonden aan het Sint-Maartenscollege. Tijdens een van zijn studiereizen leert hij over ‘outdoor learning’. “In Finland en Zweden passen ze dat veelvuldig toe. Heb je het tijdens een les geschiedenis over de Romeinse tijd? Dan bezoek je de opgravingen hier in het centrum. De Middeleeuwen? Bekijk de stadmuur! En wiskundige vormen? Die zie je ook in een speeltuin. Op die manier beklijft de stof veel beter.” Bij de gedachte aan leerlingen die tegenwoordig ongeveer 30 uur per week in een lokaal zitten, moet Harry zuchten. “Van die gedachte word ik onrustig van. Waarom moet alles plaatsvinden binnen die 36 m2? Hoe mooi zou het zijn als het onderwijs een stap naar buiten durft te maken?”

Bootcamp tussen de krokussen

En dus gaat hij geregeld met een klas naar de Groene Loper voor zijn versie van ‘outdoor learning’. “Dan rij ik met mijn tuktuk richting de rotonde van de Scharnerweg. De leerlingen maken tweetallen en gaan vervolgens met een zware bal van bankje naar bankje. Daar krijgen ze telkens een opdracht. Op die manier hebben ze een bootcamp die ze op hun eigen niveau kunnen volbrengen. Of we maken er een gps-route waarbij ze op zoek gaan naar kleine opdrachtjes.” De leerlingen zijn enthousiast over Harry’s lessen. “Ze ervaren dat het uniek is en laatst hadden ze het over de bloeiende krokussen. Je merkt dat er tussendoor oog is voor de schoonheid hier.”

‘Gooi die poorten open’

Als docent lichamelijke opvoeding is hij natuurlijk blij met de vele wandelende, fietsende en sportende mensen op de Groene Loper. De openbare ruimte nodigt echter nog niet genoeg uit tot bewegen, zo stelt hij. “Je zou meer moeten kunnen doen dan van de ene naar de andere kant gaan. Ik had die beweegtuin in het Koningsplein ‘uitgespreid’ over de hele Groene Loper, zodat je overal een oefening kunt doen. En waarom staan er altijd hekken om sportvelden? Je moet betalen om ervan gebruik te maken. Gooi die poorten open! Dat hebben we hier in de zomervakantie ook gedaan en je zag geregeld jongeren een balletje trappen of een potje hockeyen.”