24 juni 2021

Farèn maakt van Wittevrouwenplein een groene ontmoetingsplek

Met stapjes werkt Farèn aan haar gelijknamige zaak aan de kop van de Frankenstraat. Het terras is - mede door corona - uitgebreid naar het Wittevrouwenplein er tegenover, de binnentuin vormt een verborgen pareltje en vlak voor de uitbraak van het virus werd de inrichting flink aangepakt. “De kansen van dit gebied kan ik niet laten liggen.”

Voor gek verklaard

Farèn zit druk met haar handen in de potgrond. Op het uitgebreide terras staan sinds kort enkele grote houten kratten vol met planten. Het versteende pleintje krijgt een groen gezicht. “Gertje Dormans is een goede vriendin en helemaal weg van oud hout. Ik zocht nog een manier om het worteldoek te bevestigen en zij bood meteen haar hulp aan.” Hilde, medewerker en ook een goede vriendin, liet Farèn een foto zien van het begin in 2018. “Ik schrok! Nu pas snapte ik waarom mensen mij destijds voor gek verklaarden. Met een fietsenrek voor de deur dat het terras belemmerde en maar een paar stoeltjes. Ik had nog geen alcoholvergunning, er was maar één toilet.” Stap voor stap werkte ze aan haar zaak. “Ik vind dat je niet moet uitgeven wat je niet hebt. Daarom gaat het allemaal wat langzamer. Door corona moesten we in totaal 10 maanden dicht. Doordat ik geen schulden had, hebben we het overleefd.” 

‘Dit is jouw zaak’

Ze is blij met de overheidssteun, maar meer nog met de hulp van de mensen om haar heen. “Ik ben enorm gezegend en dankbaar. In de eerste lockdown heb ik samen met vijf vriendinnen een binnentuin gemaakt.” Het resultaat is betoverend. Je waant je op Ibiza en een Perzisch paradijs in één. Binnen werd de toonbank verplaatst, de keuken werd uitgebreid. Onder de noemer corona mag Farèn het terras uitbreiden richting het Wittevrouwenplein. “Toen we alles opbouwden kwamen ineens uit alle windhoeken mensen aanlopen en -fietsen. Dat was prachtig. Klanten komen weer terug, brengen familie mee. Wie ben ik zonder gasten? Zij maken het mogelijk, dit is hun zaak. De kern hier is ontmoeten en verbinden.” Farèn kan er nog een beetje emotioneel van worden.

Zin in

Nu alles open mag en de zon zich weer laat zien, borrelt de creativiteit volop. “We kunnen iets prachtigs maken van dit plein. Met bloembakken, muziek, kunst. Ik hoop dat we daar de kans voor krijgen. Er komen straks allemaal nieuwe bewoners. Geef ons de mogelijkheid om hen te ontvangen.” Ze heeft al enkelen ontmoet. Haar ogen stralen. “Heerlijk, al die positiviteit. Daar geniet ik van. Dit wordt echt een a-locatie. Die kansen kunnen we niet laten liggen en daar kunnen we allemaal samen van profiteren. De omgeving bloeit. Ik heb er echt zin in!”

 

Fotografie: Aron Nijs