28 juli 2021

Goede ideeën voor de buurt zijn geld waard

Of het nu een zomerdoeboek is voor alle kinderen in de buurt, een EHBO-cursus voor de vrijwilligers van de wijkvereniging of nieuwe bijenkasten voor in de buurttuin: bij Onze Buurt zijn goede ideeën, die zorgen voor onderlinge verbinding, geld waard. Projectleider Karin Hildebrand vertelt hoe én helpt graag een handje.

Byeboere, gevestigd aan de Groene Loper, en WOP de Carmel uit Beek wonnen eind 2019 de gedeelde eerste prijs.

Verbinding en leefbaarheid

De prijzenpot van Onze Buurt komt voort uit het Fonds voor Sociale Opbouw van enkele woningcorporaties verenigd in Ons Limburg. “Toen zij 100 jaar bestonden besloten ze om dat geld niet te besteden aan een jublieumboek of -film, maar om het uit te delen aan projecten in de wijken, buurten en dorpen”, vertelt Karin. Maar hoe weet je nu wat de juiste projecten zijn? “Daar hebben we een jury voor in het leven geroepen. Hierin zitten onder andere mensen vanuit de woningcorporaties, iemand vanuit het Oranje Fonds en de gedeputeerde die verantwoordelijk is voor de sociale agenda vanuit de provincie.” Vanaf 2012 kiezen zij elk jaar welk project het meeste bijdraagt aan verbinding en leefbaarheid.

Gevarieerde winnaars

En dat zijn echt niet alleen maar speeltoestellen en buurttuintjes, weet Karin. De winnaars van de afgelopen acht edities zijn ontzettend gevarieerd. “Vorig jaar had Kindervakantiewerk in Blerick een zomerdoeboek bedacht. Hun activiteiten konden vanwege corona niet doorgaan en dus maakten zij een boekje met allerlei spelletjes en opdrachten die de kinderen zelf in kleine groepjes konden doen. In eerste instantie zou het iets eenmaligs zijn, maar ze gaan het nu elk jaar doen. Verenigingen en initiatieven in de buurt hebben elkaar gevonden en werken samen. Het begon klein, maar het is een briljant idee.” 

Zetje nodig?

Hoe gaat aanmelden in zijn werk? “Mensen kunnen zich inschrijven via de website. Hebben ze hier hulp bij nodig, dan kunnen ze altijd even een mailtje sturen. Dan kijk en denk ik met ze mee. Vervolgens kiest de jury zes finalisten uit. Die gaan door naar de tweede ronde. Uiteindelijk kan er maar een idee winnen, maar afhankelijk van het benodigde geldbedrag verdelen we de rest over een tweede of zelfs meerdere derde prijzen.”

Er zitten soms ook wel eens projecten bij die nog niet helemaal rijp zijn. “Dan hebben ze bijvoorbeeld nog niet nagedacht over het aanvragen van de nodige vergunningen of is niet helder hoeveel geld er precies nodig is.” Die ideeën krijgen dan Het Onze Buurt Zetje met behulp van de Sesam-academie, een maatschappelijk adviesbureau waarin senioren hun expertise belangeloos inzetten. “Met de nodige tips kunnen die projecten dan volgend jaar een grotere kans maken.”

Onze Buurt aan de Groene Loper

“Er is hier enorm veel gebeurd in tien jaar tijd”, zegt Karin over de Groene Loper. “Dat is waanzinnig. Hier mogen de mensen trots op zijn. Het is een ideale plek om bij elkaar te komen. Zo ontstaan de mooiste verbindingen. Dus ik zou tegen de buurtbewoners willen zeggen: ga ervoor.” Een sportcoach voor een sportclubje voor mensen met een kleine beurs, een stevige barbecue voor een jaarlijkse etentje met de buurt. De ideeën zijn eindeloos.

 

Heeft u ook een plan voor uw buurt?