15 augustus 2021

Kleurrijke graffiti van buurtkinderen in Stadstuin Greune Luiper

De Stadstuin aan de Groene Loper is een groot succes. Er wordt flink getuinierd, alles groeit en bloeit volop en tussendoor is er tijd voor een praatje en een kopje koffie. In augustus is er nóg meer kleur toegevoegd aan de tuin. Dankzij graffitikunstenaars in de dop.

Een klein feestje

“Eigenlijk is het altijd een klein feestje in de Stadstuin”, vertelt Jetze Jansma enthousiast. Hij is Cultuurcoach Wijken en Buurten van Cultuurmakers Maastricht. Een initiatief waarbij mensen hun ideeën over kunst- en cultuuractiviteiten kwijt kunnen. “De tuin ligt er mooi bij. In korte tijd is hier ontzettend veel gerealiseerd dankzij de vereende krachten van vrijwilligers, medewerkers van de gemeente, vastgoed en het bedrijfsleven. Het gaat je voorstellingsvermogen ver te boven. Een stoepje hier, een hekwerkje daar, materiaal dat overal vandaan is gesprokkeld. Alles gratis en geschonken of in onderhandeling toebedeeld.”

John Bijl is beheerder en altijd aanwezig. Had hij zich dit kunnen voorstellen toen hij te horen kreeg dat de oude locatie moest wijken voor de nieuwbouw? Hij krijgt meteen een veelbetekenende grijns op zijn gezicht, want hij is hartstikke trots. En dat is niet voor niets. Sinds kort is er nog iets bijgekomen waar hij trots op kan zijn.

Kunst

Het rauwe beton in de Stadstuin is namelijk verruild voor kleurige en kunstige graffiti. “Graffiti heeft altijd een beetje een louche bijklank”, vertelt Jetze. “Er is veel illegale graffiti waarmee viaducten en achterafgelegen plekken worden versierd. Het zijn de oerdriften van kunstenaars die het niet kunnen laten hun handtekening ergens achter te laten.” Maar de Stadstuin wordt er alleen maar mooier van.

Uitleven

Graffitikunstenaars Jeroen van Uum en zijn collega Chaim van Luyt hebben door financiële ondersteuning Cultuurmakers Maastricht ruim honderd kinderen uit Wittevrouwenveld en Wyckerpoort begeleid bij hun deelname aan het project ‘Graffiti Art’. In de Stadstuin hebben de jonge kunstenaars zich helemaal kunnen uitleven. Er werd gezorgd voor beschermende kleding en handschoenen. Het hanteren van de spuitbus werd vakkundig overgedragen. En het eindresultaat mag er zijn. Jeroen en Chaim hebben het werk uiteindelijk afgerond met de mooie letters van de stad Maastricht.

Voor iedereen

Cultuurmakers Maastricht is blij met dit project. Jetze: “Cultuurparticipatie is er voor iedereen en als het aan ons ligt gaat er nog een hoop gebeuren. Ik wil niet alleen de graffitikunstenaars Jeroen en Chaim bedanken, maar ook Imco Goudswaard en Sjef Zwackhalen namens Trajekt, de gemeente Maastricht en natuurlijk John, onze stadstuinman bij uitstek.”

De graffiti in de Stadstuin is vrij toegankelijk te bezichtigen en zeker een bezoekje waard.