15 augustus 2021

Onze Lieve Vrouw van Lourdeskerk: gewijd aan het volle stadsleven?

We stelden enige tijd geleden geregeld de vraag: van wie is de Groene Loper? Schrijver John Cüsters buigt zich over de vraag: van wie is de Lourdeskerk? Dagblad de Limburger schreef er begin deze maand over. Ontkerkelijking, andere bestemmingen voor leegstaande kerken. Wie heeft het beste verhaal voor de rijzige kerktoren die nu eindelijk weer in het midden van Wyckerpoort en Wittevrouwenveld staat? En welke rol gaan de toekomstige buren spelen? Lees hier de beschouwingen van John.

Foto: Aron Nijs

Van wie...

‘Van wie is de Groene Loper?’ Onder deze titel verkent Projectbureau A2 Maastricht in een artikelenreeks heden, verleden en toekomst van (nieuwe) bewoners en buurten aan weerszijden van de ondertunnelde President Rooseveltlaan. Formeel is de Groene Loper van de gemeente Maastricht, maar daar gaat het in deze vraag niet om. Niemand zal de prachtige bomenlaan durven claimen. De Loper verbindt niet alleen wijken, maar ook culturen, waarden, stemmingen en meningen. Te midden daarvan staat fier en met een Italiaans aanzien de Onze Lieve Vrouw van Lourdeskerk. De tunnel heeft de rijzige kerktoren eindelijk in het midden gezet van Wyckerpoort en Wittevrouwenveld. Precies zoals architect Frits Peutz, die ook de Jongensschool, Theresiaschool en ‘bewaarschool’ bij de kerk tekende, het in 1938 wilde.

Parochianen, peuters en pubers

Van wie is eigenlijk de prachtige in mergelblokken en Kunradersteen opgetrokken Lourdeskerk? Van enkele trouwe parochianen? Van het kerkbestuur? Van het krimpende Bisdom Roermond? Ook hier is de vraag niet wie het als eigenaar voor het zeggen heeft, maar wie het beste verhaal heeft voor een levendige toekomst van de gebouwen aan het nu nog stille, maar binnen een paar jaar met veel schoolkinderen gevulde Leeuwenparkje. Geef ook het kerkgebouw een functie in het nieuwe, aan de Groene Loper geplande kernkindcentrum. Peutz bouwde immers niet alleen voor parochianen, maar ook voor peuters en pubers. Kortom, de Onze Lieve Vrouw van Lourdeskerk is van de hele (Groene Loper) gemeenschap. Laat haar indrukwekkende ruimte niet langer alleen een plek van gewijde stilte zijn, maar ook een plek gewijd aan het volle stadsleven.