22 juni 2021

Zazou Bazar meets Sardinië (én vintage!)

De horeca mag weer open. Overal vullen de terrasjes zich. Ook Zazou Bazar - galerie, winkel en dagcafé - in de Frankenstraat zet de deuren weer wagenwijd open. Met nieuwe samenwerkingen en nieuwe plannen. Eigenaar Charlotte Benedik: “We vinden het leuk om continu te vernieuwen.”

Na een pittige periode

Vanaf september 2019 was de Frankenstraat een bijzonder zaakje rijker. Kunstgalerie, LP’s, speciale – vaak lokale producten – en lekker eten. De plannen kwamen net op stoom. Er waren al enkele events georganiseerd rondom nieuwe exposities. En toen kwam corona. Online ging de verkoop door. “Dat was een pittige periode”, herinnert Charlotte. Gelukkig ging afgelopen voorjaar alles mondjesmaat weer open. “We besloten te beginnen met de ijsverkoop, maar toen werd het de koudste april ooit!” Maar de aanhouder wint.

De Rechtstraat goes Frankenstraat

“Ik merkte dat de galerij bij binnenkomst toch wel een drempel kan zijn voor sommige mensen. Dat moest anders.” Tijdens een etentje met Maria Fancellu vielen de puzzelstukjes op hun plek. Maria is eigenaar van Semplice e buono, een Italiaanse delicatessezaak in de Rechtstraat. Een samenwerking was geboren. “Twee weken later stond ze hier al broodjes te maken.” Inmiddels is ook haar trattoria naar Zazou verhuisd. Versbereide schotels, hartige taarten en salades staan in de vitrine bij de ingang. Maria, Maastrichtse met een Sardijnse vader, zit vol ideeën. “Ik wil straks bijvoorbeeld avondjes gaan organiseren met verse pasta vongole. Zazou Bazar is een mooie zaak, het concept past bij mij en ik vind het leuk om dit samen met een andere ondernemer te doen.”

Rafelig randje

Ze zal het vast vaker gehoord hebben: waarom de Frankenstraat? Maria: “Ja, dat is wel een ding natuurlijk. Toen ik 15 jaar geleden in de Rechtstraat kwam, was dat een beetje een alternatief straatje. Dat is inmiddels verdwenen. Maar dat rafelige randje, dat zie ik hier wel. Het heeft iets grootstedelijks. Er is eten om me heen, het is volks, iedereen kan hier binnenlopen.” Vaste klanten zijn blij met de verhuizing – beter bereikbaar met de auto – en de bruis van de binnenstad nemen ze zelf wel mee.

Charlotte: “We willen met de andere ondernemers in de straat samen optrekken en kijken hoe we de Frankenstraat nog beter kunnen laten aansluiten op de Groene Loper. Ik vind die nieuwe woningen erg mooi, een beetje mediterraan.” En dat past perfect bij de Sardijnse plannen van Maria. Er is nog een ondernemer van de Rechtstraat naar Zazou Bazar verhuisd. In een hoekje achterin hangen de vintage ‘pareltjes’ van Mieke Weijers’ Mia Styling & Visagie. “Zij wil graag richting de Frankenstraat komen, maar er is nu nog niks beschikbaar. Dus heeft ze alvast een rek bij ons.” De plannen van Zazou Bazar zijn weer net als het enthousiasme: oneindig.  
 

Fotografie: Aron Nijs