30 juni 2022

ANWB-praatpalen aan de Groene Loper vertellen bijzonder verhaal

Velen kennen de typische gele ANWB-praatpalen nog uit de tijd dat ze langs de snelweg stonden. Bij pech onderweg boden ze uitkomst. In 2017 zijn ze verwijderd, want de meeste mensen hebben een mobiele telefoon. Sinds kort staan er twee langs de Groene Loper. Niet voor pech, maar wel voor bijzondere herinneringen.

Foto: Aron Nijs

Van snelweg naar de Groene Loper

Zowel op het terras van Bistrot On Top als bij Talentino de Greune Luiper staan twee bankjes met daarin een ANWB-praatpaal. Ze zijn afkomstig van ‘ergens langs een Nederlandse snelweg’. De ANWB heeft ze na 2017 een tijdje opgeslagen in een depot en daarna besloten te verkopen. Projectbureau A2 Maastricht heeft er toen twee gekocht. Die zijn nu te bewonderen aan de Groene Loper.

Beeld en geluid

De praatpalen staan er niet alleen als herinnering aan vervlogen tijden. Er is nog iets bijzonders aan de hand. Bij een druk op de knop hoor je - in het Maastrichts dialect - korte anekdotes over het leven aan de snelweg. Hoe was het toen hier dagelijks duizenden auto’s voorbij reden? Tussen de fragmenten door klinkt het geluid van toen. Ronkende motoren, een optrekkende vrachtwagen, het getik van het voetgangerslicht. Zo komt niet alleen een beeld terug uit de tijd. Ook de herinneringen hangen hier in de lucht.

Foto: Aron Nijs

Op een bankje

Vanaf vrijdag 24 juni zijn de praatpalen in werking. Enkele gasten van Bistrot On Top hebben al even geluisterd. Ze spreken geen Maastrichts, maar de tekst is goed verstaanbaar. De eerste reacties zijn positief. Eigenaar Joep Verhey is benieuwd. “Ik vind het leuk dat er weer wat nieuws gebeurt op het plein. Het is moeilijk te zeggen wat je kan verwachten. Mensen zullen wel verrast zijn.” Geoffrey Aarts van de Greune Luiper is ook enthousiast. “Het is een leuke aanvulling op ons terras en vormt een mooie overgang tussen het trottoir en de Groene Loper. Op deze manier hoor je op een speciale manier iets over de geschiedenis van dit gebied.” De bankjes geven het geheel nog een extra lading, want die komen uit de eigen werkplaats. “Absoluut. Ze zijn van gebruikt hout gemaakt, maar zien eruit als nieuw. Ik hoop dat bezoekers er gebruik van maken.”

Tussen de oren

Coen van der Gugten was betrokken bij het initiatief. “Door de ondertunneling was hier de historie niet alleen uit het zicht, maar ook uit het oor verdwenen. Het zou mooi zijn als we af en toe in onze achteruitkijkspiegel terug konden blikken.” Coen ging op zoek naar verhalen van toen en hield, samen met buurtbewoner Guus van Rooy, interviews met drie Maastrichtenaren. Deze zijn nu terug te horen tussen de twee grote oren van de praatpalen. “Ik ben heel nieuwsgierig of mensen op de knop gaan drukken. Ze verwachten misschien nog steeds de ANWB-alarmcentrale, maar krijgen Maastrichtse herinneringen over het leven langs de A2 te horen.”