12 december 2022

Buurderij Maastricht Oost zoekt opvolger

Het concept van de Buurderij is simpel. Je bestelt online de boodschappen, rechtstreeks bij de boer of de maker. Vervolgens haal je deze op de woensdag op. In Maastricht Oost is dat bij Restobar MAMA. Yvonne Velthuis was jarenlang de enthousiaste kracht achter dit initiatief. Zij gaat nu met pensioen en is op zoek naar een opvolger.

Seizoenen

De Buurderij biedt lokale producten aan, van boeren en makers uit de directe omgeving. “Hierdoor volg je veel meer de seizoenen en ga je anders koken”, vertelt Yvonne. “Zo kijk ik altijd eerst wat er in die periode geoogst is. Daar pas ik mijn recepten op aan. Dat is een bewuste keuze. Heel anders dan eerst bedenken wat je wil eten en daarna naar de supermarkt gaan.” Een bijkomend voordeel is dat als je bij de Buurderij je boodschappen ophaalt, je tevens de producent kunt ontmoeten. “De keten is op die manier kort en de prijs is eerlijk. Daar zijn we heel transparant over.”

Groei tijdens corona

Na 4 jaar gaat Yvonne stoppen als coördinator. Het is tijd voor haar pensioen. “Ik weet nog dat we in 2018 begonnen in de Bernard Lievegoed school aan de Nijverheidsweg met zo’n 12 producenten. Een hele fijne samenwerking, maar we waren niet zichtbaar.” Dat verandert als ze naar de Theresiaschool verhuizen. “Dit was een prettige ruimte. Toen corona kwam, konden we uitwijken naar het schoolplein, maar de ontmoetingen met de producenten waren daardoor helaas niet meer mogelijk.” De pandemie zorgde voor meer klanten. “Mensen voelden zich veilig. Hun bestelling stond klaar op het plein en met hun bestelnummer konden ze het zo ophalen.”

Verhuizingen

Dan verhuist de Buurderij tijdelijk naar de Vlinder in Wyckerpoort. We waren daarna ook nog heel kort in het Trefcentrum. Sinds half september is Restobar MAMA bij de rotonde Scharnerweg de nieuwe locatie. “Eigenlijk is dit nog de beste plek tot nu toe”, lacht Yvonne tevreden. “Het is hier altijd levendig. Dat geeft ontzettend veel energie. De mensen die hier komen – veelal ouders met kinderen, ouderen – passen bij de Buurderij. Ze zijn geïnteresseerd en bewust bezig met voeding.” 

Opvolger

De zoektocht naar een opvolger is inmiddels begonnen. “Absoluut. Diegene komt hier eigenlijk in een gespreid bedje. We hebben ondertussen 32 producenten, het aantal klanten schommelt een beetje, maar is altijd voldoende.” De nieuwe coördinator moet vooral ondernemend en bevlogen zijn, aldus Yvonne. “En met een passie voor de korte keten van producent naar consument. Je bent de verbinder en dat kan op verschillende manieren. Zowel praktisch en organisatorisch als via social media en de website.” Begin maart hoopt Yvonne het stokje over te dragen. “In mijn hart blijf ik altijd wel verbonden aan de Buurderij, maar het is tijd voor een opvolger.”

Foto's: Aron Nijs