9 mei 2022

Het Manus Keukske brengt oud en nieuw met elkaar in contact

Manus is een welbekend figuur in Wittevrouwenveld. Hij staat als stripfiguur in de wijkkrant, zit lekker onderuit gezakt voor het Trefcentrum en is de naamgever aan het Manus van Alles festival. Sinds kort heeft hij ook zijn eigen keukske (koekje). Een initiatief van Buurtnetwerk Wittevrouwenveld.

In gesprek

Vrijdag 15 april kregen de gasten van Resto van Harte in het Trefcentrum al een voorproefje. De koks hadden het keukske verwerkt in het dessert. Een paar dagen later kregen de bewoners van Wittevrouwenveld het koekje in de brievenbus. En sinds Koningsdag kan iedereen genieten van de speciale lekkernij met de afbeelding van Manus erop. Het koekje moet symbool gaan staan voor verbinding en gesprekken tussen nieuwe en oude bewoners, aldus Imco Goudswaard, voorzitter van het buurtnetwerk Wittevrouwenveld.

Over Manus

Voor wie Manus nog niet kent: hij staat symbool voor de typische Wittevrouwenvelder van weleer. Soms met rare fratsen, maar ook met humor, creativiteit en altijd behulpzaam. Als je zijn beeld voor het Trefcentrum ziet, hoor je hem bij wijze van spreken vanaf de zijlijn kritisch commentaar leveren op alles en iedereen. Maar zo ontstaan ook de gesprekken. “We hebben de originele tekeningen mogen gebruiken van Ernest Sproncken”, legt Imco uit. “Hij is helaas overleden, maar we kregen toestemming van zijn familie om op basis van het archiefmateriaal vier tekeningen te laten maken door Jacqueline Wassen. Bij Resto van Harte gingen mensen gelijk in gesprek over de verschillende koekjes.” 

Kansen voor een koekje

“Het idee is eigenlijk ontstaan in het begin van de coronatijd”, vertelt Imco. “We konden natuurlijk niet meer ons buurtcafé organiseren en andere activiteiten. Om toch in contact te blijven met de buurtbewoners wilden we eerst een chocolaatje laten maken. Dat lukte helaas niet en toen zijn we enkele maanden later op het idee te komen van een speciaal koekje. Alle veranderingen in en om de wijk bieden kansen. Kansen om nieuwe verbindingen aan te gaan. En hoe kan dat nu beter met een kopje koffie en een koekje erbij?”

Niet te missen

Het Manus Keukske valt vanaf nu niet meer te missen. Bij Koekjes Royale wordt druk gebakken. Verschillende horecazaken in Wittevrouwenveld en rondom de Groene Loper, zoals Restobar Mama, Farèn en Lunchroom De Keyzer, hebben bijgedragen aan de mal. Bij deze zaken zijn de koekjes dan ook te krijgen. Maar ook bij supermarkt Jumbo liggen ze in het schap. Imco: “Het initiatief wordt breed gedragen door de ondernemers in de wijk. Dat is goed om te zien.” 

Heeft u het Manus Keukske al geproefd? 

Foto's: George Seelen