19 december 2022

Kerstwandeling rond de Groene Loper: warme gezelligheid laat de sneeuw smelten

Terwijl er nog een dun laagje sneeuw ligt, verzamelen zondagmiddag 18 december tientallen mensen zich bij Restobar MAMA voor de traditionele kerstwandeling over de Groene Loper. Er is muziek, eten en drinken, gezelligheid én de kerstman.

Klus

Terwijl de glühwein wordt uitgedeeld, krijgen de deelnemers de route van de wandeling uitgereikt. “We hebben twee jaar geen wandeling kunnen organiseren door corona. Nu mag het eindelijk weer”, vertelt Raymond Dassen, voorzitter van Stichting Vrijheidspark. “Het is altijd een enorme klus om dit te organiseren. We zijn met zes bestuursleden en hebben gelukkig de hulp van zo’n 20 vrijwilligers.” Op de plattegrond staat dan ook een oproep voor vrijwilligers en bestuursleden die willen helpen bij het organiseren van activiteiten door de stichting.

Alternatief

Langs de Groene Loper staan verschillende marktkraampjes met kerstproducten en lekkere soep. In de voormalige Theresiaschool kunnen de wandelaars even opwarmen en horen ze meer over de (vastgoed)ontwikkelingen in het gebied. Simone, Ineke, Ron en Gerard lopen samen de route. “Het is bij ons traditie om mee te doen aan de kerstverhalenwandeling”, zegt Simone. “Die was dit jaar al vol, dus deze wandeling is voor ons een prima alternatief.” Ze komt regelmatig in het gebied. “Dan fietsen we naar Vaeshartelt of gaan kijken hoe ver de nieuwe bebouwing is. En je kunt hier heel lekker eten.”

Schaapjes geteld

Op het Koningsplein staan vier wel heel bijzondere wezens. Ze lijken zo weggelopen uit een kersttafereel. “Dit is een hamel, een gecastreerde ram, en dat zijn drie ooien”, vertelt Irma Noordhoek van Kinderboerderij De Heeg. “Ze zijn gewend aan geluid en mensen om hen heen, dus nergens bang voor.” Kinderen komen nieuwsgierig kijken en menige hond spitst zijn oren. 

Samen

Op de kop van de Frankenstraat wordt lekker gegeten en de vrijwilligers van Envida met enkele bewoners van de Koepelhof komen eens kijken. Cynthia in de Braek is enthousiast. “Ik organiseer altijd activiteiten en natuurlijk gaan we wel eens wandelen met de mensen in de omgeving, maar op deze manier leren we het gebied nog beter kennen. Ik kijk uit naar meer samenwerkingen met initiatieven in de omgeving.” De bewoners zitten warm ingepakt in hun rolstoel en genieten zichtbaar van de kerstvreugde om hen heen.

Ho ho ho!

Verderop, in de Stadstuin de Greune Luiper, zit de kerstman. “Ho ho ho!” roept hij vrolijk. Bij het kampvuur staan Hans en Rosa. “We wonen 400 meter verderop en hebben hier een moestuin.” Het bevalt het tweetal goed in deze wijk. Rosa: “Ik vind het geweldig hier. Er wonen leuke mensen en ik kom graag tuinieren.” Ondertussen worden er her en der kerstverhalen verteld. Dat - en misschien ook de warme chocomel - zorgt voor voldoende warmte op deze winterse zondag. 

Bekijk alle foto's van de kerstwandeling

Foto's: Aron Nijs