16 juni 2022

PAS: plezier, kunst, wetenschap én gezondheid aan de Groene Loper

Op 8 juni kwam het PAS festival van Universiteit Maastricht naar Wittevrouwenveld. PAS staat voor pleasure (plezier), art (kunst) en science (wetenschap). Voor de eerste keer was dit festival nu ook in de buurt te beleven. We namen een kijkje.

Genieten

Vanwege het regenachtige weer was het programma naar binnen verplaatst. De allerjongsten konden in het Trefcentrum en de Theresiaschool ’s middags al genieten van PAS, mede dankzij Barto, clown en slangenmens. Dat plezier zat dus wel snor. ’s Avonds konden ook de volwassenen aanschuiven. Het Buurt Theater Maastricht zorgde voor de nodige toneelkunst én glimlach bij menige bezoeker. In korte presentaties vertelden wetenschappers vervolgens wat mensen konden verwachten van hun ‘aan tafel met een wetenschapper’. Tussendoor kon iedereen genieten van de muziek van Robbert Duijf.

Stokstraat

In de voormalige Theresiaschool kon men daarna in gesprek over de Groene Loper. Wetenschappers Jeroen Moes en Janna Boreas vertelden over hoe buurten worden vernieuwd en hun bewoners mee (moeten) veranderen. Jeroen: “Veranderingen en verschuivingen hebben altijd invloed. Soms pakt dat goed uit, soms heeft het niet het effect dat van tevoren bedacht werd. Je ziet dat ook op en rond de Groene Loper. Het stenen veldje (de sportkooi) is bijvoorbeeld verplaatst, maar de gebruikers verhuizen niet automatisch mee. De populariteit van het veldje had met name te maken met de plek.” 

Gezondheid

“Misschien hebben planalogen wel net zo veel invloed op de gezondheid van mensen als artsen”, vertelde Stef Kramers tijdens zijn korte introductie. Dat maakt nieuwsgierig. In de bijeenkomst ging Stef in op de vraag ‘Hoe kunnen we gezonder leven en draagt de Groene Loper daaraan bij?’.

Dankzij de onderzoeken van RuimteGIDS weten we steeds meer over de invloed van het nieuwe gebied op het gedrag van de bewoners. “We zien dat mensen met een wat lagere opleiding en inkomen vooral meer gaan bewegen als er minder verkeer en criminaliteit is”, vertelt onderzoekster Nicole Stappers. “Bij mensen met een hogere opleiding en inkomen is meer de esthetiek en aanwezigheid van horeca van invloed.” Op de Groene Loper wordt aan al deze aspecten gewerkt. 

In de Trefcentrum wordt nog even nagepraat en teruggekeken op een geslaagd festival. En zo komt er een einde aan PAS in de buurt.

 

Foto's: Universiteit Maastricht / Joey Roberts