9 augustus 2022

Resto VanHarte in het Trefcentrum: iedereen is welkom

Elke vrijdagavond wordt er gezellig gegeten in het Trefcentrum, op steenworp afstand van de Groene Loper. Chefkok Lood Verhulst en zijn enthousiaste team aan vrijwilligers maken er elke keer weer een feestje van. Op het menu: vers, gezond en lekker eten. De naam: Resto VanHarte.

Chefkok Lood aan het werk in de keuken met enkele vrijwilligers

Respect en een knipoog

Lood staat al zijn hele leven in de keuken. Toen hij in 2011 een advertentie zag voor kok bij Resto VanHarte reageerde hij direct. “Ik kook graag en ben het liefst met mensen bezig. Eigenlijk zijn we culinair maatschappelijk werkers.” Want naast een kei in de keuken heeft Lood een luisterend oor, een bemoedigend woordje en is hij een grapjas. “Je ziet dat de mensen die hier komen steeds zorgzamer naar elkaar zijn geworden. Helemaal in het begin zag ik nog wel eens wat onbeleefd gedrag, maar dan zei ik daar wat van. Met respect en soms een knipoog. We geven altijd iedereen een kans.”

Vrijwilligers

Resto VanHarte is een landelijk initiatief met bijna 50 locaties. In Wittevrouwenveld werken er zo’n 14 vrijwilligers. “Daar ben ik ontzettend trots op. Sommigen werken hier al acht jaar. Elk diner loop ik de zaal in en vraag ik even aandacht voor ze. En applaus. Zij maken dit mogelijk. Ook al ligt het bestek niet altijd kaarsrecht, ik ben blij met ze allemaal.” In de zaal zitten gemiddeld zo’n 60 gasten. “Als het mogelijk was, zouden er wel 100 mensen komen. Velen zitten te wachten op het moment dat ze weer online kunnen inschrijven voor het volgende etentje.”

De vrijwilligers kijken tevreden toe terwijl de gasten eten

Uiteten over de grens

In de afgelopen 11 jaar is er veel veranderd rondom het Trefcentrum. “We hebben in het verleden samengewerkt met het United Wold College dat hier verderop ligt.” Voor corona kwamen internationale leerlingen een sociale stage bij Resto VanHarte lopen. “Ze hielpen in de keuken, maar ik vroeg ze ook een spreekbeurt te geven over hun land. Breng foto’s mee, doe kleren uit je land aan. En ik kook de bijpassende gerechten. Het mooiste compliment kreeg ik toen een leerling uit Wit-Rusland de keuken in kwam en direct zei ‘het ruikt hier naar thuis!’. 

Een Chinese jongen zou wel even zelf het eten uit zijn land koken. Dat had ik nog nooit gedaan: mijn keuken afgegeven. Nou, dat was meteen de laatste keer.” De jongen zette zijn laptop op het aanrecht, maakte via Skype verbinding met zijn moeder en vanuit China werden alle aanwijzingen gegeven. “Dat ging helemaal mis. Het voor- en hoofdgerecht heb ik nog kunnen redden, maar het dessert is helaas mislukt.” Lood kan er achteraf wel om lachen.

Genieten in RestoVanHarte

Ook een keertje eten bij Resto VanHarte?

Het diner is elke vrijdag en kost €7,50. Reserveren kan via de website of telefonisch. Inloop is vanaf 17.30 uur. Het Trefcentrum ligt aan de Edisonstraat 4 in Maastricht.