14 februari 2022

Ruilkastje in Wittevrouwenveld

U kent de kleine boekenkastjes misschien al. Aan de Heerderweg staat er ook een. Uitgelezen boek erin, nieuwe eruit. Nu bestaan er sinds kort ook Ruilkastjes. Voor levensmiddelen, verzorgingsproducten, schoonmaakspullen. Voor iedereen die iets kan missen en iedereen die iets nodig heeft. Tegen verspilling én armoede. Sinds kort staat er ook een Ruilkastje in Wittevrouwenveld, op steenworp afstand van de Groene Loper.

Pastoor Mattie Jeukens legt wat spulletjes in het Ruilkastje.

Uit Pottenberg

De stevige, metalen kast staat tegen de pastorie aan de Voltastraat. Het initiatief komt uit Pottenberg waar het idee eind vorig jaar werd geboren. Als alternatief voor een kerstactiviteit bedachten enkele betrokken bewoners een Ruilkastje. Want geven is soms net zo prettig als krijgen. En hoe vaak krijg je niet ergens twee producten voor de prijs van een, terwijl je er maar een nodig hebt? Zo gaat het Ruilkastje verspilling tegen, want de afvalberg mag wel een stuk kleiner.

Nodig hebben

Tegelijkertijd voorzien de spullen in het kastje in een andere behoefte. Net als in Pottenberg worstelen ook sommige inwoners van Wittevrouwenveld met geldzorgen. En dan is het fijn als je een blik soep of fles shampoo kunt halen uit het Ruilkastje. Het idee waaide de Maas over en Manon Pachen van Trajekt zorgde samen met collega Addie Redmeijer dat er ook in Wittevrouwenveld een kastje kwam te staan. “Bij pastoor Mattie Jeukens werden toch al geregeld boodschappen afgegeven voor mensen die het nodig hebben. Nu kunnen ze dit in het kastje achterlaten”, vertelt Manon. “Er kijkt altijd wel iemand een keer per dag even of er geen gekke dingen in liggen of producten over de datum zijn.” 

Addie Redmeijer hangt het bordje boven het Ruilkastje.

Mooi initiatief

Inmiddels weten al heel wat mensen het Ruilkastje te vinden. De aanvoer is momenteel groter dan de afname, weet Addie. Volgens Manon kan het kastje wel nog een make over gebruiken. “Danae Borger, de ontwerpster van de Troostfee, denkt erover om het te gaan opknappen.” Zo wordt dit mooie initiatief straks nog mooier.

 

Foto's: George Seelen