10 maart 2022

Smullies: een zoete stop tijdens een wandeling over de Groene Loper

Dat het gebied rondom de Groene Loper in ontwikkeling is, zag ook het team achter Smullies. De eigenzinnige ijs- en patisseriesalon opent 10 maart haar deuren op de kop van de Frankenstraat. Een gesprek over pasteltinten, vers bereide macarons en hoe drie verhalen perfect samen kwamen.

Verrassende combinatie

Bij voormalige sportprijzenwinkel Muco wordt nog keihard gewerkt. Waar eerst bokalen en bekers stonden, is straks ambachtelijk ijs en patisserie te koop. De kleuren verraden de toekomstige verrassende combinaties: pastelroze en goudtinten. Op de vloer de originele terrazzovloer. “Natuurlijk krijg je bij ons bolletjes vanille- en chocolade ijs, maar ook unieke smaken, zoals zoute popcornijs en red velvetijs”, vertelt Jonathan van Kleij. Samen met Loes Cordewener is hij de bedrijfsleider van de nieuwste aanwinst aan de Groene Loper. 

Een idee begon te broeden

Het was begin 2021 toen Loes over diezelfde Groene Loper wandelde en besefte dat er eigenlijk nog geen ijssalon was ‘aan deze kant van de Maas’. Een idee begon bij haar te broeden. Tegelijkertijd werkte Jonathan bij Beluga. Door corona was het sterrenrestaurant - zoals zoveel horecagelegenheden - overgestapt op bezorgmaaltijden. “Hier zag ik voor de eerste keer de reuzemacaron voorbijkomen.” Een typisch Frans koekje-en-bonbon-in-één, maar dan drie keer zo groot. “Ik mocht er aan het einde van de dag een mee naar huis nemen om te proeven en dacht meteen: dit idee moeten we delen met de rest van de wereld!” Voor zijn opleiding aan de hotelschool in Maastricht schreef hij een businesscase, met deze creatieve patisserie in de hoofdrol. 

Het derde verhaal

School was tevreden en Jonathan waagde de sprong. Hij pitchte zijn idee ook bij chefkok Servais Tielman. “Die reageerde heel positief”, vertelt Jonathan trots. En nu komt het derde verhaal om de hoek kijken. Guido Mulder werkt voor Beluga en hoorde van het idee. Hij woont boven Muco, de sportprijzenwinkel van zijn ouders en wist dat ze na 48 jaar wel wilden afbouwen. De perfecte locatie voor het plan van Jonathan. Zo gezegd, zo gedaan. En Loes? Zij is de verloofde van Guido en was natuurlijk direct aan boord toen haar idee werkelijkheid kon worden. “Muco gaat nu als webshop verder en wij zijn ontzettend blij met deze plek.”

Kansen

“Dit is een stukje Maastricht dat volop in beweging is”, stelt Jonathan. “Er gebeurt al ontzettend veel, nog zonder dat het heel zichtbaar is. Ik vind het fijn dat er gebouwd wordt. Al die ontwikkelingen bieden kansen voor ons. Een groot publiek, samenwerking met andere ondernemers en deelnemen aan activiteiten die hier georganiseerd worden.” Het pand is niet geschikt voor veel zitjes, ervoor is geen ruimte voor een terras. “Klopt, we werken dan ook enkel met ‘to go’. Een van de ramen kan straks open, als een soort afhaalloket. Mensen kunnen tijdens hun wandeling over de Groene Loper een ijsje of macaron komen halen en lekker op een bankje opeten.” 

Genieten van unieke smaken

Smullies heeft straks niet alleen zoetigheden. “Voor een gezond alternatief bieden we ook smoothies. En we werken enkel met natuurlijke producten. Uiteindelijk moet je jezelf af en toe verwennen. En áls je dat dan doet, geniet dan van unieke smaken en hoge kwaliteit.” De patisserie beloven ware kunstwerkjes te worden, aldus Jonathan. “Met Carlo Lennarts als chef patissier en Servais als onze culinaire waakhond komt dat helemaal goed. En ik ga mijn polsen trainen om de beste bolletjes ijs te serveren!” 

Smullies opent 10 maart 2022 de deuren. 

Foto's: Aron Nijs