3 oktober 2022

Spot de bijenhotspots!

Heeft u ze al gezien? Bij Stadstuin de Greune Luiper en in het Geusseltpark zijn sinds kort bijenhotspots. Inmiddels dé favoriete plekjes van menige bij aan de Groene Loper.

Dat smaakt naar meer

Jaren geleden zaaiden de leerlingen van omliggende basisscholen al een zaadmengsel op een braakliggend terrein in het zuidelijke puntje van de Groene Loper. Hier zou voorlopig toch niet gebouwd worden en het was een perfecte plek om te experimenteren. Welke zaadjes kiemen het beste? Welke insecten komen er op af? In de tijdelijkheid gebeurden geweldige dingen. Bloemen bloeiden en bijen zoemden eropaf. Dat smaakte naar meer.

Niet zo tijdelijk

Tussen de Regentesselaan en Adelbert van Scharnlaan werd daarom begin 2020 een speciale bloemenweide aangelegd. Niet meer tijdelijk en op twee verschillende soorten grond. Het grasklokje, rapunzelklokje, ijzerhard en wilde marjolein groeiden en bloeiden er volop. De bijen en andere insecten vonden ook hier hun weg. Inmiddels zijn er zo’n 81 bijensoorten geteld aan de Groene Loper.  

Inspiratie

En dit initiatief heeft voor nóg meer inspiratie gezorgd. Zowel bij Stadstuin de Greune Luiper als in het Geusseltpark zijn nu zogenaamde bijenhotspots gecreëerd. Bergen grond waarin bijen graag graven. Bovenop staan de herkenbare bijenhotels voor de bijensoorten die daar liever in nestelen. Op het bordje aan de zijkant van het bijenhotel leest u precies hoe een bijenhotspot in elkaar zit.

Voorbij de Groene Loper

Niet alleen in het gebied van de Groene Loper zijn bijenhotspots aangelegd. Op steeds meer plekken in Maastricht vind je dergelijke hotspots zoals in Caberg, Nazareth en Heer. En zo kunnen steeds meer bijen hierin hun plekje vinden.

Fotografie: Aron Nijs