2 juni 2022

Studenten gaan voor leefbaarheid en een praatje met de buurt

In de burgemeestersbuurt in Wittevrouwenveld staat een Match-huis. Net als op een andere plekken in Maastricht wonen hier studenten die zich inzetten voor hun buurt. In ruil voor een lage huur gaan ze op zoek naar initiatieven om de leefbaarheid te vergroten. Hilal Baki (23) is zo’n student. We gingen bij haar langs.

Samen leven én samen werken

Ze woonde al op verschillende plekken in Europa. “Ik ben geboren in Turkije en heb gestudeerd in Litouwen en Spanje.” Sinds acht maanden woont en studeert Hilal in Maastricht. “Op de website van de Universiteit Maastricht had ik over Match gelezen. Ik doe graag vrijwilligerswerk en deze organisatie sprak me erg aan.” Er was plek in Wittevrouwenveld, maar inwoner van een Match-huis word je niet zomaar. Hilal kreeg eerst een telefoongesprek, daarna een interview via videoverbinding en vervolgens nog een teambuildingsactiviteit. “Ze willen echt weten wat je motivatie is. Alleen vanwege de lage huur is niet voldoende. Je moet hier in huis namelijk echt samen leven én samen werken.” 

Over Match

Hilal wilde bovenal andere mensen ontmoeten. “In Turkije zijn je buren ontzettend belangrijk. Toen ik klein was pasten onze buren altijd op mij als mijn moeder even van huis was. We aten samen, dronken thee. Dat miste ik vaak in andere landen.” Match stimuleert juist het contact met buurtgenoten. De studenten organiseren bijvoorbeeld activiteiten, knappen een speeltuin op of gaan samen tuinieren. Hilal woont er met twee andere studenten.

Hilal (links op de foto) met haar twee huisgenoten voor het Match-huis

Je weg vinden

Wat zijn jullie gaan doen in Wittevrouwenveld? Hilal lacht. “Dat was moeilijk in het begin. Door corona was er weinig mogelijk. Tegelijkertijd moesten we ons studentenhuis volledig opknappen. Ik weet nu wel hoe ik moet klussen en aan gratis meubeltjes kom. En mijn studie vroeg veel van me.” Na een paar maanden vonden de studenten echter hun weg. Ze stelden zich voor aan buurtbewoners met een kaartje en een zakje snoep. Het eerste contact was een feit. In plaats van samen iets op poten te zetten, sloten ze alle drie aan bij bestaande activiteiten in de wijk. “Een van mijn huisgenoten is buddy voor vluchtelingen, een andere helpt het buurtnetwerk bij de administratie. En samen werken we voor de bewonerskrant.”

Samen spelen

En Hilal zelf? “Ik ben actief bij Speelpan. Dat is een plek in Wittevrouwenveld waar ouders oefenen om te spelen met hun kinderen. Dat is niet voor iedereen vanzelfsprekend. We werken samen met Trajekt en mijn studie – psychologie - komt goed van pas. Door mijn ervaring horen mensen graag mijn mening en dat motiveert mij weer bij mijn studie.” Ze heeft al veel contact met moeders uit de wijk. Ondertussen nodigen de studenten regelmatig hun buren uit. Voor een kopje koffie of een etentje. “Mensen maken hier graag gebruik van. Ik heb al zoveel bijzondere ontmoetingen gehad. We gaan ook regelmatig samen afvalprikken in de buurt. Zo houden we het een beetje schoon en aangenaam hier.”

Over de Groene Loper

“Ik heb natuurlijk nooit gezien hoe het eruit zag voor de aanleg van de Groene Loper, maar ik vind het heerlijk om hier te zijn. Ik fiets elke dag van huis naar de faculteit en voel me fijn en veilig.” Gaat Match een grote verandering teweegbrengen in de buurt? “Dat heeft tijd nodig, maar als ik hier wandel kom ik geregeld kinderen tegen van de Speelpan. We spreken elkaars taal niet, maar ze herkennen me en geven me vaak een knuffel. Dat is al genoeg!” Benieuwd naar de studenten van het Match-huis in Wittevrouwenveld? Ga vooral een keertje langs en bel aan. “Iedereen is welkom voor een kopje koffie en een praatje. We zijn heel flexibel en staan altijd open voor ideeën uit de buurt.”