13 september 2022

Verrassende keramiek en een mooie samenwerking

Misschien heb je ze al eens gezien bij Smullies aan de Groene Loper: de vaasjes van Steffie van den Akker. Ze woont én werkt in Wyckerpoort en heeft sinds tweeëneenhalf jaar een nieuwe passie ontdekt: keramiek. “Ik laat me graag verrassen. Zowel door mijn werk als op de Groene Loper.”

Een praatje maken

Ze is geboren en getogen in Maastricht, woont sinds 12 jaar in Wyckerpoort en is van huis uit fotograaf. “Ik vind al die veranderingen aan de Groene Loper erg leuk. Fijn dat die snelweg weg is en het gebied zo in ontwikkeling is”, vertelt Steffie. Samen met hond Boris wandelt ze drie keer per dag door de buurt. “Ik maak vaak een praatje met voorbijgangers of kom bekenden tegen bij Smullies.” Daarover straks meer. 

Een huis vol beeldjes

Ruim twee jaar geleden wilde Steffie graag iets samen met haar oudste zoon (10) gaan doen. “Hij speelde veel met klei en we werden een keertje uitgenodigd door een keramist in haar werkplaats.” Dat inspireerde en ze gaf hem op bij het Werkhuis voor een cursus keramiek. Haar jongste zoon (8) was ook wel benieuwd en met z’n drieën gingen ze elke week naar de voormalige Theresiaschool. “Dat vond ik best spannend, maar ik merkte al gauw dat ik een voorliefde had voor klei.” Ze pakte de techniek vlug op en haar woonkamer vulde zich met allerhande beeldjes.

Magie uit de oven

De Maastrichtse legde zich op een gegeven moment toe op vaasjes en mokken. In Den Haag vond ze een oude schopschijf. Een draaitafel die met de voet wordt aangedreven en waar ronde vormen op worden gemaakt. “Het is zwaar werk”, lacht Steffie. “En vergt flink wat coördinatie.” Met YouTube-instructiefilmpjes op de achtergrond oefende ze thuis. Toen door corona het Werkhuis dicht moest, schafte ze een eigen oven aan. “Het kostte behoorlijk wat bloed, zweet en tranen, maar na zo’n twee maanden had ik het aardig onder de knie.” Een keramist was geboren. Ze experimenteert met verschillende glazuren en bijvoorbeeld afdrukken van blaadjes. In de oven achter het huis vindt magie plaats. “Het is creatief spelen en ik laat me het liefst verrassen.” 

Uit de buurt, in de buurt

Via Instagram en op markten verkoopt ze nu haar bijzondere vazen in allerhande vormen en kleuren. Een passie is professioneel werk geworden. “Ik laat mijn zoontjes soms meedenken over het glazuur. Zo ontstond een set van zes mokken in de regenboogkleuren. En laatst zei mijn oudste: watermeloen. Dat inspireerde tot het maken van een vaasje met een combinatie van verschillende kleuren.” Naast keramist is Steffie een zoetekauw en liefhebber van al het lekkers van Smullies. Uit dat contact is een mooie samenwerking ontstaan. De vaasjes zijn nu te bewonderen in de ijssalon. “Ideaal, want zij hebben extra decoratie en ik kan mijn werk hier in de buurt verkopen.” 

Fotografie: Aron Nijs