14 augustus 2020

Dankzij groen gaan mensen bewegen

De Groene Loper brengt mensen volop in beweging. Dat is te zien aan de vele fietsers, hardlopers en wandelaars op het middenpad en de groepjes sporters in het park. “Ik ken geen een plek in Maastricht waar zoveel bedrijvigheid is” aldus Olaf van Sint Fiet. Met zijn Gym Rebel zit hij om het hoekje in de Hunnenstraat. Wat beweegt hem?

Olaf van Sint Fiet in zijn Gym Rebel.

Geen krachthonk

In de grote gymzaal van het voormalige schoolgebouw hangen nog oude tennisrackets, er staat een leren turnpaard en aan het wandrek hangen lampjes. “Ik heb hier nog lesgegeven als gymdocent. En met deze bokshandschoenen heb ik zelf les gehad”, vertelt Olaf. “Die oude elementen vond ik wel leuk om erin te houden.” Kinderen sporten er allang niet meer. Het zijn nu alleen maar vrouwen die naar de lessen van Olaf komen. Een bewust keuze. “Ik heb bij veel sportscholen gewerkt en niet alle vrouwen voelen zich prettig in het krachthonk. Terwijl het gebruik van gewichten ook voor hen goed kan zijn. En je moet je ergens fysiek, mentaal en sociaal veilig voelen. Daar voel ik me als trainer verantwoordelijk voor, daar streef ik naar bij Gym Rebel.”

Beweegvrijheid

Olaf spreekt bewust niet van een sportschool. “Ik maak duidelijk verschil tussen sporten en bewegen. Vaak is sporten gericht op competitie en prijzen. Dat doe ik niet. Daarom ben ik destijds gestopt als gymdocent op scholen. Ik weigerde steevast om kinderen punten te geven. Daarmee haal je elk plezier uit het bewegen. Je moet breder kijken. Rebel staat voor autonomie, beweegvrijheid om te zijn wie je bent. Dat is meer dan alleen bewegen en gezond eten. Dat gaat ook over omgaan met stress, goed slapen, timemanagement.”    

Oude elementen herinneren aan de voormalige gymzaal.

Naar buiten

Door corona verhuisden de lessen van Olaf naar buiten. “Toen ik in groep 8 zat, ben ik met mijn vader naar China geweest. Daar zag ik toen al mensen in de openlucht sporten. Inmiddels gebeurt dat het hier steeds meer en corona heeft het nog een extra zetje gegeven. Ik hoop dat mensen buiten blijven sporten.” De trainer ziet meer mogelijkheden: “Ik zou het heel tof vinden om op de Groene Loper een groot sportevenement te organiseren dat niet is gericht op wedstrijden. Het liefst samen met de buurtbewoners.” Hij voert inmiddels al gesprekken met de Stichting Vrijheidspark.

De kracht van de Groene Loper

Want dat de Groene Loper mensen beweegt, merkt ook Olaf. “Groen heeft effect op ons. Er zijn onderzoeken gedaan met mensen op een loopband en een groene wand. Ze voelen zich beter. Je beweegt veel prettiger in de natuur dan in een versteende omgeving. Het doet iets met onze wilskracht. Dat is ook de kracht van de Groene Loper. Het brengt mensen in beweging en bij elkaar.” Natuurlijk ziet ook Olaf de enorme verandering die het gebied doormaakt. “Hier krijgen kleine ondernemers een kans die ze in het centrum vaak niet krijgen, vanwege de hoge huurprijzen. Mijn vader komt uit Wittevrouwenveld en ik ken de wijk als een levendige mix met hardwerkende mensen. Het is een volks buurt die stads aanvoelt, maar met een dorpse rust. Hopelijk blijft dat behouden.”   

Geen krachthonk, maar bewegen voor vrouwen.