30 september 2020

De Groene Loper als oefenterrein voor fysiotherapie

Geregeld gaat hij met zijn patiënten naar de Groene Loper voor een wandeling of oefentherapie. Fysiotherapeut Nol Rosier zit met zijn praktijk op steenworpafstand, aan de Scharnerweg 153. “Dit is een hele fijne plek met veel jonge ondernemers. Iedereen kent elkaar. Als ik naar de supermarkt loop, maak ik altijd wel even een praatje met een bekende. En lunchen doen we geregeld bij een van de horecazaakjes.”

Fysiotherapeut Nol en een van zijn patiënten
(De coronamaatregelen die gelden voor fysiotherapie worden in acht genomen*)

Een spannende stap

Zelf komt hij uit de wijk Sint Pieter. Na zijn opleiding tot fysiotherapeut was hij zo’n drie jaar in dienst bij een praktijk. “Toen kwam het moment waarop ik dacht: ‘en nu ga ik het zelf doen.’” Een spannende stap, maar Nol zette ‘m vol vertrouwen. “Ik had inmiddels een behoorlijk netwerk opgebouwd en had goede contacten met huisartsen.” Hij zocht een pand aan de rand van het centrum en stuitte op de locatie aan de Scharnerweg. “Ik had geluk: hier zat een fysiotherapeut die stopte, dus alle faciliteiten waren er al. Ik kon meteen van start.” 

Vliegende start

Er zitten wel al flink wat fysiotherapeuten in dit gedeelte van de stad. “Klopt, dat heb ik me ook gerealiseerd. Zou ik die gok wel wagen? Maar mijn visie is dat als je kwaliteit levert, de kwantiteit vanzelf volgt.” En inderdaad: Nol had een vliegende start. “Door alle ontwikkelingen en nieuwbouw komen hier straks veel nieuwe mensen wonen. Dat creëert weer kansen.” De 31-jarige heeft goed contact met de ondernemers in de buurt. “Het zijn met name jonge mensen. We kennen elkaar en er zijn al enkele samenwerkingen ontstaan. In de pauze wandelen we vaak eventjes richting de Groene Loper, maken een praatje hier en daar. Bij de verschillende horecazaakjes kun je prima lunchen of iets op de hand meenemen.”

Uitbreiding

Nol is manueel therapeut en gespecialiseerd in echografie. Inmiddels is zijn team uitgebreid met een handtherapeute en nog een manueel therapeute. “Tevens zijn we gespecialiseerd in vaatproblematiek en geven we geregeld looptherapie op de Groene Loper. Daarnaast bieden we shockwave therapie bij (chronische) pijnklachten. Mijn droom is om mijn team verder uit te breiden met andere specialisaties binnen ons vakgebied. Maar dan moeten we verhuizen, want daarvoor is het pand te klein. Misschien wel aan de Groene Loper. Dat zou echt geweldig zijn.” 

Oefenen op de Groene Loper 

Vanwege corona moesten de fysiotherapiepraktijken in maart een poos dicht. “Toen we weer open mochten, zijn we in plaats van huisbezoeken met patiënten op de Groene Loper gaan oefenen. Zeker voor mensen die aan het Oranjeplein wonen was dat ideaal. We gaan ook wel eens naar de beweegtuin in het Vrijheidspark, daar kun je functioneel oefenen.” Zelf geniet Nol van de bedrijvigheid. “De sfeer is er geweldig. Je ziet groepjes bootcamp doen, mensen trainen.” En de patiënten? “Die zeggen altijd trots: ‘moet je eens kijken hoe mooi het hier geworden is.’”

* Fysiotherapeuten mogen dichter dan anderhalve meter bij hun patiënten in de buurt komen en beiden hoeven geen mondkapje op. Inmiddels is wel het advies om een mondkapje te dragen, maar dat was bij het maken van de foto nog niet zo.

 

​​​​​​​Foto's: Aron Nijs