25 september 2019

De onopvallendste bewoners van de Groene Loper: de bijen

Vanaf het heuveltje achter de Herinneringsbank op de Groene Loper zie je ze al liggen: de bijenkasten van Byeboere. Fiets je langs de lindebomen aan het Koningsplein dan hoor je ze misschien voorbij zoemen. “Voor mij zijn de bijen een manier om mensen met elkaar in gesprek te brengen”, vertelt Linda Hollanders, stadsimker, initiatiefnemer en bovenal buitenmens.

Linda Hollanders (links op de foto) aan het werk met een collega

Welkom

De zon staat hoog aan de hemel, maar in de schaduw van het afdakje in de tuin van 50|50 Be-green aan de Kolonel Millerstraat is het aangenaam vertoeven. Stadslandbouw midden in Wyckerveld. Een jaar geleden klopte Linda aan bij het nabijgelegen Leger des Heils met de vraag of ze met haar bijenkasten mocht aanschuiven in de tuin. “Ze vonden het meteen een leuk idee. Ik voel me hier erg welkom.”

Vlieguren

Linda en haar bijen vonden een mooi plekje tussen het groen. “In een kast zitten zo’n 60.000 bijen. De koningin legt hoogzomer 2000 eitjes per dag. Elk larfje moet om de tien minuten gevoed worden. Dus je kunt je voorstellen hoeveel vlieguren de zomerbijen moeten maken.” Inmiddels maken de bijen zich klaar voor de winter. En Linda met hen. “Terwijl iedereen nog met het zomerweer bezig is, denk ik al aan de komende kou”, lacht ze.

Imkeren

Als Linda over bijen vertelt, spreekt de passie uit haar ogen. “Ik ben altijd een buitenmens geweest. Vroeger hielp ik mijn opa al in de tuin. Ik vier jaar oud, hij twee meter lang en allebei met een kruiwagen.” Na haar opleiding Culturele Maatschappelijke Vorming werkte ze onder anderen bij Bureau Pinkpop en Kunstbende. “Zoiets organiseren is ontzettend tof en ik heb veel geleerd, maar uiteindelijk zit je toch veel binnen. Daarom ben ik een cursus imker gaan volgen. Gewoon om iets anders te doen.” Met een paar jaar imkeren en organisatieskills in haar rugzak, begon ze voor zichzelf en richtte Byeboere op. Inmiddels zit ze op verschillende plekken in Maastricht. “Alle plekken zijn mooi, maar dit is toch wel de grootste plek. En zo uniek, midden in een woonwijk en aan de Groene Loper.”

Bijen als middel

Die ligging zorgt ervoor dat veel verschillende mensen in de tuin komen. Om te werken of om gewoon even een praatje te maken. “Eigenlijk zijn de bijen een middel. Door met de kasten bezig te zijn, ontstaan ongedwongen gesprekken en worden dingen besproken. Daar kan ik echt van genieten. En dit wordt allemaal gerund door vrijwilligers. Kun je het je voorstellen? Dat is toch geweldig!” De kasten worden een keer per week gecontroleerd. Als er te veel honing in de kast zit, wordt dit eruit gehaald. “Die verkopen we, net als de bijenwas waar bijvoorbeeld deodorant en lippenbalsem van gemaakt wordt.”

Wat kan ik doen?

Hoe staat het eigenlijk met de biodiversiteit van Maastricht? “Goed, we hebben zo’n 180 soorten bijen, waaronder een paar die met uitsterven bedreigd worden. Daar moeten we zuinig op zijn. Dus niet te veel de tuin betegelen of de stoep met chloor schoonmaken. Die lindebomen bij het Koningsplein, daar zijn de bijen ontzettend dol op. Gelukkig weten mensen ons steeds vaker te vinden. Zo kunnen we ze vertellen over de natuur en hoe je de biodiversiteit zelf een handje kunt helpen.”

Op 28 september doet Byeboere mee aan Burendag. Op het programma staat het inzaaien van bloemen, het bouwen van een solitaire bijenhal en een gezellige barbecue. Iedereen is welkom!