16 december 2020

Een Engelse boekenzaak in de bloeiende Frankenstraat

Sinds eind november zit er een Engelse boekenzaak in de Frankenstraat. Maar er gebeurt meer dan alleen maar boeken verkopen. “We willen graag iets bijdragen aan de gemeenschap hier. Een plek bieden waar je kunt lezen, een kopje koffie kunt drinken of samen een spelletje speelt”, aldus Shakib Mohammed Gou, de kersverse huurder van het pand op nummer 149.

Kosmopolitisch Maastricht

Na Iran, Duitsland en de Verenigde Staten koos Shakib met zijn gezin voor Maastricht. “We wilden weer terug naar West-Europa. Toen ben ik gaan zoeken naar een goede internationale school. Onze twee kinderen praten Engels en zo kwamen we bij het United World College uit.” Ze verhuizen in de zomer van 2019 naar Scharn. “Maastricht heeft een kosmopolitisch karakter. België en Duitsland ligt om de hoek, er is een vliegveld en de bewoners zijn heel internationaal. Tegelijkertijd is het een compacte stad, alles is dichtbij. Dat is uniek en heb ik nog niet eerder gezien.”

Voor de buurtbewoners

Met name in de Verenigde Staten zag Shakib de betekenis van bibliotheken en boekhandels. “Daar is het echt een plek waar je elke dag terecht kunt, waar mensen elkaar ontmoeten. Kinderen maken er hun huiswerk, volwassenen lezen de krant. Dat miste ik hier. Natuurlijk heb je Centre Céramique in Wyck, maar ik wilde graag iets voor de buurtbewoners hier betekenen.” En dus begon Shakib met zijn vrouw Hanna een boekenzaak in de Frankenstraat. “Tijdens het wandelen zag ik dit pand leeg staan en toen heb ik meteen geïnformeerd.” Op de planken staan Engelse kinderboeken, spelletjes en er is een goede koffieautomaat. “In het voorjaar kunnen mensen buiten zitten in de achtertuin en we bieden ook de mogelijkheid om gratis activiteiten te organiseren, voor kinderen of bijvoorbeeld een lezing.”

Internationaal

De boeken zijn allemaal in het Engels. Shakib richt zich met name op internationaal publiek. “Mijn ervaring is dat Nederlanders ontzettend goed Engels spreken. Als je de Engelstalige landen buiten beschouwing laat, staat Nederland op nummer 1 als het gaat om professioneel Engels spreken. Dat is de oogst van het goede onderwijssysteem. Daarmee heb je toegang tot de hele wereld. Dat zie je aan de vele internationale studenten en expats.” En daar past een Engelse boekenzaak perfect bij.

Een diverse straat

Speelde de Groene Loper nog een rol in zijn keuze? Shakib kijkt verbaasd op als hij hoort dat er vroeger een snelweg dwars door de wijken liep. “Het is nu zo mooi hier met dat brede pad in het midden. We gaan regelmatig met de kinderen naar de Klimrex en drinken daar een kopje koffie. De Frankenstraat is een ontzettend diverse straat. Qua bewoners, maar ook als je kijkt naar de verschillende winkeltjes. En geografisch ligt het perfect: tussen de A2 en het centraal station. Ideaal voor mensen die de drukte van het centrum willen vermijden. Dat speelde wel een rol bij de keuze voor deze locatie.” Ondertussen komt een moeder met twee kinderen de winkel in. “In de afgelopen week zijn al geregeld buurtbewoners binnen gewandeld”, zegt Shakib verheugd. “Een overbuurman vertelde dat hij bezig is met het schrijven van een kinderboek, studenten kwamen eventjes langs, de buren heb ik uitgenodigd voor een kopje koffie. De mensen hier staan echt open voor iets nieuws. Ik ben erg onder de indruk!”

Dit interview werd afgenomen voor de lockdown.

Fotograaf: Aron Nijs