5 juni 2019

Een terugblik vanaf de terrasjes aan de Groene Loper

Nu de bladeren van de Grote Reuzen weer groen kleuren, is het tijd om terug te kijken naar het eerste jaar aan de Groene Loper. Hoe was het voor de horecaondernemers in de omgeving? Wie zagen zij allemaal voorbij komen? We gingen langs bij zowel de nieuwkomers als oudgedienden.

Overweldigend

“Er gebeurde vanaf het eerste moment elke dag wel iets leuks”, lacht Daisy Vliegen, begeleider bij Talentino De Greune Luiper. “We zijn tegelijkertijd met de opening van de Groene Loper in het voorjaar van 2018 begonnen. Alles was voor ons nieuw: een nieuw gebied waar we nog niet bekend waren, een nieuw stukje Maastricht, nieuw publiek. We zijn er heel onbevangen ingestapt en hebben in het begin flink moeten bijbenen om de drukte aan te kunnen. Het was overweldigend. En we hebben enorm veel geluk gehad met het prachtige weer.”

Talentino De Greune Luiper

Terras

In die zalige zomerzon wilde iedereen natuurlijk lekker buiten zitten. Farèn Sallak had toen graag een terras gehad voor haar eethuis in de Frankenstraat. “Pas eind vorig jaar was de vergunning eindelijk rond. En op termijn gaat de fietsenstalling weg. Dus deze zomer gaan we knallen!” Ondanks het gebrek aan een zitje in de buitenlucht is Farèn enorm enthousiast. “De Groene Loper wordt alsmaar mooier. Ik ben vorig jaar verhuisd van Wyck naar hier. Geen seconde heb ik getwijfeld over deze stap en nu blijkt dat dit terecht was. Met al die positiviteit en energie die ik krijg van gasten kan het niet mis gaan.” Bezoekers roemen met name de bijzonder prettige sfeer bij Farèn. “Klopt, dat hoor ik bijna dagelijks. En buurtbewoners voelen inmiddels als goede vrienden.”

Eethuis Farèn

Veranderingen

Ook Bistrot On Top aan het Oranjeplein heeft genoten van de heerlijke zomer van 2018. “De werkzaamheden hier voor de deur hebben lang geduurd, maar zodra het af is, ben je dat weer snel vergeten”, vertelt eigenaar Joep Verhey.

Eetcafé De Kokerel zit al sinds 2001 op de hoek van de Frankenstraat en de Groene Loper. Ze hebben in die jaren heel wat zien veranderen. “Ik vind het prachtig geworden”, zegt eigenaresse Astrid van der Venne. “Het is echt een uitkomst voor Maastricht. Als je kijkt naar de evenementen die hier georganiseerd worden: iedereen doet mee. Geweldig. Dat mag wat mij betreft wel vaker. Daar hebben we nu eindelijk de ruimte voor.”

Eetcafé De Kokerel

Publiek

Welk publiek zien de ondernemers zoal verschijnen? “Tijdens de werkzaamheden kwamen de werkmensen hier geregeld langs”, herinnert Astrid. “Dat was een leuke tijd! Verder komen hier vooral vaste klanten. We zijn echt een buurtcafé.” Daisy: “Het publiek is bij ons ontzettend divers. Van jonge gezinnen tot ouderen uit de buurt.” Aan een tafeltje naast ons zit een vrachtwagenchauffeur. “Waar kun je nou om 7.00 ’s ochtends al terecht?”, zegt hij, terwijl hij geniet van zijn kopje koffie. De ober weet ondertussen dat hij liever zoetjes heeft. “En het valt me op dat gasten wel eens een tafeltje delen met vreemden. Ze schuiven gezellig bij elkaar aan en er ontstaan mooie ontmoetingen”, aldus Daisy.

Joep: “We zien ook veel vaste klanten uit de buurt. Bewoners van Zorgcentum Koepelhof komen even langs tijdens hun dagelijkse wandeling. Of ze komen een hapje eten met de familie. Speciaal voor eenzame ouderen is er iedere derde donderdag van de maand Gouden Uren. Wij zorgen voor wat lekkers bij de koffie en iemand van Gouden Uren zorgt dat de mensen met elkaar in contact komen.”

Bistrot On Top


Foto's: Fred Berghmans