3 februari 2021

Gespot: boombeesten aan de Groene Loper

Heeft u ze al ontdekt? De bijzondere houten wezentjes van kunstenares Gertje Dormans. Ze zitten en hangen in de bomen aan de Groene Loper. Wandelaars kijken omhoog en verwonderen zich. Precies wat Gertje voor ogen had. “Het is een soort guerrillakunst, maar dan lieflijk.”

Van ons

Samen met een vriend en een stevige ladder heeft Gertje weer wat creaties in de bomen gehangen. “De vorige 40 waren er inmiddels bijna allemaal uitgewaaid. Dat is prima, kunst is niet voor altijd. Sommige heb ik opgeraapt en gebruik ik opnieuw, anderen zijn door mensen mee naar huis genomen. Vooral kinderen vinden ze erg leuk.” De openbare ruimte is wat we écht gemeenschappelijk hebben”, stelt ze. “Dankzij corona maken we hier veel gebruik van. Ik zag nu nog meer mensen wandelen over de Groene Loper. Zo kwam ik op het idee van de houten beestjes. De openbare ruimte is van ons allemaal. Die mogen we ons best wat meer toe-eigenen.” De jonge bomen, nu nog met kale takken, waren een welkome plek voor de boombeesten. “Het dwingt mensen meteen wat meer naar boven te kijken in plaats van alleen maar naar de grond.”

Pret

 De creaties zijn allemaal gemaakt van gebruikt materiaal. “Tja, hergebruik zit in mijn genen. Alles waar ik mee werk heeft al een ander leven gehad. Ik gooi nooit iets weg, niks is afval. Daar zit zoveel schoonheid in. Als je ernaar kijkt, denk je misschien ‘ik ken het ergens van’. En mensen zien erin wat ze willen zien. Er gebeurt iets met je. Dat is voor mij al genoeg. In deze coronatijd mis ik de pret een beetje. Ik wil mensen even op andere gedachten brengen. Zie het als guerrillakunst, maar dan lieflijk. Ik hang ze gewoon overdag in de bomen, niks geheimzinnigs.” Verwondering en verrassing, dat is het doel van Gertje. Marijk Greweldinger, van het Brede Spoor in de Frankenstraat, gaat ondertussen met de kinderen de beestjes zoeken en daarna natekenen. Zo wordt kunst doorgegeven. 

1000 keer mooier

Hergebruik is ook terug te zien in Gertjes andere werk aan de Groene Loper. Zoals de Herinneringsbank op de noordelijke kop van de Groene Loper. Gemaakt van onderdelen die gebruikt zijn bij de bouw van de tunnel. “Van het onderstel van de bank aan de Groene Loper die destijds in brand is gestoken, heb ik in opdracht van de gemeente Maastricht een nieuwe set gemaakt. Die staat nu op de binnenplaats van het Werkhuis en is 1000 keer mooier dan de originele banken”, lacht ze. Een andere speciale bank stond een tijd geleden bij de bushalte voor de Onze Lieve Vrouw van Lourdeskerk. “Het is toch raar dat daar geen bankje stond? Dus ik heb een coronabank gemaakt. Twee zitjes met voldoende ruimte tussen de mensen in.”

Rafelrandjes

Die rafelrandjes aan de Groene Loper, daar zorgt Gertje voor. Met plezier. Ze wordt er blij van. “En als je zelf ergens blij van wordt, dan maak je er altijd wel een ander blij mee.” Wat haar betreft mag er wat meer durf getoond worden. “Ik vind de tunnel fantastisch, begrijp me niet verkeerd. En ik zie ook wel langzaam verandering, zoals met de Herinneringsbank. Dat zat niet in het originele plan, maar ze hebben ‘m toch geplaatst. We hebben drie academies, de stad komt om in de kunstenaars. Maak daar gebruik van.”

Foto's: Aron Nijs