17 december 2019

Groene Loper ondergedompeld in kerstsferen

Wollige schaapjes in het Vrijheidspark, de mooie kerststal bezichtigen in de koepelkerk, kinderen met lampionnen, candlebags langs de route, kerstbomen overal op straat en een hapje en een drankje onderweg. Het ontbrak de ruim 250 wandelaars, die onlangs deelnamen aan de kerstwandeling aan niets. De kerstroute werd uitgestippeld over en rondom de Groene Loper door Stichting Vrijheidspark Maastricht.

Schapen van Kinderboerderij De Heeg in het Vrijheidspark (foto: Stichting Vrijheidspark Maastricht)

Verbindende factor

Stichting Vrijheidspark Maastricht wilde met de kerstwandeling buurtbewoners alvast in kerstsfeer brengen. “De stichting wil graag de verbindende factor zijn in de wijk”, aldus Marc Vossen, woordvoeder Stichting Vrijheidspark Maastricht. “Er zijn in het verleden al diverse activiteiten door de stichting georganiseerd. Dit alles om buurtbewoners samen te brengen en het gevoel van saamhorigheid te versterken. Er worden diverse activiteiten in de buurt georganiseerd.” Met de kerstwandeling wilde de organisatie ondernemers, maar ook lokale clubs en bedrijven de kans geven zichzelf in de kijker te spelen.

Volop feest en heerlijk zingen met Marijk Greweldinger van Kunsteducatie Het Brede Spoor in de Fankenstraat (foto: Stichting Vrijheidspark Maastricht)

Op pad met familie en vrienden

Voor Neeltje ter Horst (56) diende de kerstwandeling tevens als rondleiding door haar voormalige woonplaats. “Ik ben opgegroeid in Wittevrouwenveld en kwam hier dus overal wel regelmatig”, aldus Neeltje. “Op mijn 14de ben ik verhuisd naar elders in Nederland. Sindsdien ben ik niet meer terug geweest. Vrienden die wel nog vaker in Maastricht komen, attendeerden ons op de kerstwandeling. We hebben kaarten gekocht en hebben met z’n allen een hele leuke middag beleefd. Veel herinneringen kwamen weer boven. Ik vind het heel erg leuk om terug te zijn. Er is zoveel veranderd. Ik vind het bijzonder mooi om te zien hoe de diverse wijken, die vroeger toch niet echt één geheel vormden, ineens aan elkaar gekoppeld zijn. De Groene Loper is prachtig, we hebben echt genoten.” Of Neeltje ooit weer terug wil keren naar Maastricht? “Mijn huis staat nu elders. Het gros van mijn familie en mijn kinderen wonen daar en er is een kleinkind op komst. Daar willen we natuurlijk heel dichtbij in de buurt blijven”, aldus Neeltje.

Vuurkorven op de Groene Loper (foto: Sandra Schols)

Zo lokaal als mogelijk

De wandeling startte bij Bistrot On Top. In de Koepelkerk konden de wandelaars de prachtige kerststal bezichtigen, maar wie speciaal voor Kindeke Jezus kwam, werd wellicht een beetje teleurgesteld. Het kribje was (nog) leeg omdat Jezus, officieel, nog niet geboren was op deze datum. Jan Janssen stond langs de route om een bijzonder kerstverhaal ten gehore te brengen en Marijk Greweldinger zong uit volle borst voor iedereen die het wilde horen. Jeugdclub Happy Kids opende de deuren van Trefcentrum Wittevrouwenveld en de scouting zorgde op de Groene Loper voor behaaglijke warmte met een aantal vuurkorven. Kinderen konden hier lekker hun marshmallows grillen boven het vuur. Ook het Werkhuis en Projectbureau A2 Maastricht konden bezocht worden. Hier werden verhalen verteld en konden de kinderen gezellig samen knutselen. “We hebben zoveel mogelijk lokale ondernemers en initiatieven gevraagd om mee te doen met deze kerstactiviteit”, aldus Marc. “De deelnemers waren ontzettend enthousiast en we hebben veel leuke reacties mogen ontvangen van de wandelaars. We hebben geprobeerd om de mensen alvast een beetje in de kerststemming te krijgen. Volgens mij is dat wel goed gelukt!”