23 augustus 2019

Helpt u de natuur ook een handje?

Wonen in de omgeving van de Groene Loper betekent leven in een groene omgeving. We wandelen nu waar eerst auto’s reden. Lekker even zitten in de schaduw van de Groene Reuzen. Of genieten van de kinderen in het Vrijheidspark. Weten hoe u de natuur in uw eigen tuin en omgeving een handje helpt? Peter Alblas van CNME geeft u de komende tijd enkele handige groene tips (ook geschikt voor mensen die (nog) niet in de buurt van de Groene Loper wonen).

Tip 1: Verzamel nu het zaad van de Stokroos

“Ook als je geen voortuin hebt, kun je groen bij je voordeur hebben staan. Neem bijvoorbeeld de Stokroos. Die staat maandenlang in bloei. Nu nog steeds. Ze leunt statig tegen de gevels en zorgt meteen voor een Zuid-Engelse sfeer. Dus zie je een paar huizen verderop enkele stokrozen staan? Verzamel dan het zaad. Het ligt nu voor het oprapen. En wacht niet met zaaien, want het kiemt nog voor de winter, zodat het jaar erop weer prachtige bloemen verschijnen. Het blijft altijd een beetje spannend of het lukt, maar dat hoort er bij. De hommels genieten in ieder geval van het stuifmeel. En het geeft kleur aan kale gevels en stoepen.”  

Stokroos in bloei

Stokroos in de winter

Tip 2: De Wilde Wingerd hoor je bloeien

“Als ik over de Groene Loper wandel, zie ik hier en daar wat kale schuttingen en muurtjes. Een ideale begroeiing hiervoor is de Wilde Wingerd. Volgens sommigen een klimplant die langs je huis wild zijn gang gaat, maar bij een schutting of muur is er een natuurlijke hoogtegrens. Tegelijkertijd dempt de plant het geluid en zorgt meteen voor een vriendelijkere uitstraling.

Wat ik zelf mooi vind aan de Wilde Wingerd is dat je de hele cyclus van de natuur erin terug ziet. Hij bloeit in augustus. De bloemen vallen niet op, maar de bijen weten ze te vinden. Dus als je voorbij loopt, hoor je het gezoem. Later komen er kleine donkerblauwe druifjes op. Die vinden de merels en spreeuwen heerlijk. In de herfst kleuren de bladeren geel en rood. Als de steeltjes van de bladeren afvallen, eten de wormen ze op. Alles dat ze uitpoepen is weer voedsel voor de plant. De cirkel is rond. Kies in de winkel voor Parthenocissus tricuspidata. De Parthenocissus quinquefolia groeit namelijk te hard, hecht zichzelf minder goed en draagt zijn herfstkleuren maar kort.

De Wilde Wingerd in de herfst (bron: Wikimedia)

Tip 3: De Teunisbloem, een ritselende nachtbloeier

“De Teunisbloem is een ontzettend gulle plant. Eentje die zich goed uitzaait, maar niet op een vervelende manier. Je kunt het namelijk gemakkelijk wieden. Het maakt niet uit of je nou een grote of kleine tuin hebt. De Teunisbloem is een stevige plant.

Maar let vooral op als hij gaat bloeien, in de zomer. Dat is bijzonder om te zien. Voor kleine én grote kinderen. Het lijkt wel een klein wonder. Eerst zie je een beginnende knop. Als het donker wordt, hoor je het ritselen. Er ontstaan voorzichtig scheurtjes en de gele bloem gaat als een waaier half open. Daarna duurt het wat langer, maar uiteindelijk bloeit ze in volle glorie. Elke avond gaan er weer nieuwe bloemen open. En wie bestuift er in het donker? Dat is natuurlijk de nachtvlinder.”

Teunisbloem in bloei
 

Teunisbloem in de winter