9 december 2020

Kinderfysio aan de Groene Loper: oefenen in de Klimrex

Vanuit zijn praktijk kijkt fysiotherapeut Rik Jongen uit op de Klimrex in het Vrijheidspark. Over het middenpad van de Groene Loper fietsen kinderen voorbij. Sinds januari huurt hij voor zijn fysiotherapiepraktijk Bronzwaer de tweede verdieping aan het Oranjeplein 97. “We richten ons volledig op kinderfysiotherapie”, legt hij uit. “En de ligging hier is daarvoor geweldig.” Rik is niet de enige fysiotherapeut in het gebied. Wat maakt de Groene Loper zo aantrekkelijk?

Nieuw, jong en fris

Rik komt oorspronkelijk uit Sint Pieter en verhuisde via Wyck richting Eijsden. Maar door zijn werk bij Fysiotherapie Bronzwaer in Scharn heeft hij veel binding met deze kant van Maastricht. “Ik fietste jarenlang van Wyck over dat drukke kruispunt naar mijn werk en heb de omgeving ingrijpend zien veranderen. Tijdens de bouwwerkzaamheden was dat soms wel een gedoe met omrijden, maar als je het nu ziet, is het niet meer voor te stellen dat er een snelweg liep. Het is allemaal nieuw, jong, fris. Dat spreekt me ontzettend aan.”

Speciaal voor kinderen

Als de praktijk in Scharn te klein wordt, ziet Rik dan ook zijn kans als de ruimte aan het Oranjeplein vrij komt. “De bereikbaarheid is fantastisch, via alle windrichtingen ben je hier zo. En we hebben meerdere ruimtes waardoor er veel mogelijk is.” Er zitten wel al veel fysio’s rondom de Groene Loper. “Klopt, maar wij leggen ons helemaal toe op kinderfysiotherapie. We werken met vijf kinderfysiotherapeuten. Drie keer per week is er een ergotherapeut speciaal voor kinderen aanwezig, maandelijks komt een gespecialiseerde orthopedisch schoenmaker. Zo werken we met meerdere disciplines samen om de beste kwaliteit te bieden.” Heeft hij een verklaring voor de hoge fysiodichtheid? “Ik denk dat vooral de bereikbaarheid meespeelt. Mensen willen tegenwoordig toch met de auto tot aan hun bestemming komen en dat kan hier.”

Samenwerking

“Deze kant van de stad maakt een groot onderdeel uit van mijn leven”, vertelt Rik. “Ik ken hier veel mensen. We werken samen met de andere fysiotherapeuten in de buurt. Als team halen we regelmatig een kopje koffie bij Restobar Mama, broodjes bij Talentino of Farèn brengt iets lekkers langs. En ik werk samen met bijvoorbeeld Lopers Company aan de Scharnerweg.” Rik vindt het belangrijk om midden in de wijk te zitten en is van mening dat zijn praktijk een maatschappelijke functie heeft. “Ik zit als sportfysio een keer per week bij V.V. Scharn, werk samen met de hockeyclub en tennisclub. Tijdens de Tunnelloop droeg ik mijn steentje bij voor de Kids Run. Met de scholen in de omgeving werken we al samen en wie weet in de toekomst met het nieuwe kernkindcentrum.”

Fietsen, rennen, klimmen, bewegen

Met een park en de Klimrex voor de deur is er voldoende oefenruimte in de buurt. “Absoluut. Kinderen kunnen fietsen, rennen, klimmen, bewegen. Dat is perfect. Ik kom geregeld ook zelf met mijn twee kinderen wandelen. Je ziet dat hier veel jonge gezinnen komen wonen, dertigers. De populatie verandert en de omgeving wordt alleen maar beter. Hier is echt sfeer, het leeft. Ik denk dat we over tien jaar, als de kinderen wat ouder zijn, misschien ook wel deze kant op verhuizen. Ik heb het gevoel dat we echt bij de Groene Loper passen.”

 

Fotograaf: Aron Nijs