28 juli 2021

Meer sociale huurwoningen in de Bauduinstraat

Aan de Burgemeester Bauduinstraat staat een en ander te gebeuren. In het najaar zijn hier sociale huurwoningen gesloopt. Zes woningen zijn blijven staan en gerenoveerd. Er staat een bouwbord aan de Groene Loper dat de bouw van nieuwe stadsvilla’s aankondigt. Wat komt hier allemaal? En hebben sociale huurwoningen plaats moeten maken voor dure, nieuwe woningen in een hoge prijsklasse?

Impressie Bauduinstraat

Karakteristieke woningen blijven behouden

“Op de plek van de gesloopte huizen komen 80 nieuwe sociale huurappartementen. Maasvallei bouwt voor haarzelf 60 sociale huurappartementen en 20 sociale appartementen voor Servatius”, legt Wendy Frijns van Maasvallei uit. “In eerste instantie zouden alle woningen gesloopt worden. Tijdens de planontwikkeling is echter in overleg met de gemeente besloten om - vanwege de cultureel-historische waarde - zes woningen toch te laten staan en te renoveren.” Die waarde zit ‘m vooral in de details van de woningen. “Je ziet nog echt die zorgvuldige ambachtelijkheid. Opvallend zijn de typische kopgevels die de straten verlevendigen en karakteristiek zijn voor deze buurt.” 

De kop van de Groene Loper

Een upgrade

Gezien de noodzakelijke upgrade van de bestaande woningen zouden de huren niet meer in aanmerking komen voor sociale woningbouw. Wendy: “Daarom heeft Maasvallei ze verkocht. Op die manier kunnen wij ons volledig richten op de appartementen in de sociale huur. Laudy Bouw & Ontwikkeling heeft de woningen, samen met Mulleners Vastgoed, gekocht en gerenoveerd. De financiële opbrengst daarvan konden wij weer mooi inzetten voor de realisatie van de nieuwbouw van de sociale huurappartementen.”

De zes woningen zijn nu een stuk duurzamer. De daken zijn vervangen en geïsoleerd, de dakkapellen zijn vernieuwd, de gevel is schoongemaakt en voorzien van isolatie. De renovatie binnen is door de nieuwe eigenaren gedaan en de eerste nieuwe bewoners zijn inmiddels al ingetrokken.

Stadsvilla's (op andere impressies op deze pagina zijn deze woningen te zien met een bruine baksteen, maar ze worden wit/grijs zoals op deze impressie)

Meer sociale huurwoningen

In de toekomst worden er in opdracht van Mulleners Vastgoed acht nieuwe eengezinswoningen gebouwd. Hiermee worden de stadsvilla’s op het bord bedoeld. Liggend aan de Groene Loper en grenzend aan de achtertuinen van de gerenoveerde woningen. “Deze 8 woningen zijn bedoeld voor de verkoop. Op dit moment zijn we bezig met het afronden. Naar verwachting kunnen we ze eind dit jaar in de verkoop brengen”, vertelt Stijn Hoogenhout van Mulleners Vastgoed.

Aan de andere kant van de Groene Loper, tegenover de Bauduinstraat, komen nog eens 41 sociale huurappartementen van Servatius. Zo worden in totaal meer sociale huurwoningen gebouwd dan dat er zijn gesloopt. Wendy: “Het is goed om te zien dat er nu een mix ontstaat van kopers en huurders. Niet alleen aan de Groene Loper, maar ook in Wittevrouwenveld zelf. Tel daar de renovaties in de wijk bij op en je krijgt een hele positieve ontwikkeling.”

Burgemeestersbuurt

Totaalplaatje

De zes gerenoveerde woningen, de gekozen architectuur voor de sociale huurappartementen en de monumentale huizen aan het Burgemeestersplein passen samen mooi bij de nieuwbouw aan de Groene Loper. Zo sluit de Bauduinstraat straks perfect aan op de Groene Loper.