31 augustus 2020

Met een Segway over de Groene Loper

U heeft ze vast wel eens over de Groene Loper voorbij zien ‘zoeven’. De Segways van Segemotion. Vriendengroepjes, collega’s of een familie verplaatsen zich op een elektrisch, eenpersoons vervoermiddel. Eigenaar Helmut Reis zit sinds een jaar met zijn kantoor aan de Voltastraat. “De Groene Loper is een ideale plek om te oefenen.” 

Ideale locatie

Helmut woont zelf in Aken, maar werkt al vanaf 2013 in Maastricht. “Het is lastig om een geschikte en betaalbare locatie te vinden. Ik heb enkel een stalling nodig voor 12 Segways en mijn bureau.” Na wat omzwervingen kwam hij terecht op de Voltastraat. “Dit is ideaal. Mensen zijn in het begin wat onzeker op een Segway, dus we gaan eerst richting de parkeerplaats bij het Trefcentrum. Als ze het apparaat onder de knie hebben, oefenen we verder op de Groene Loper. Daar kunnen ze alvast wennen aan ander verkeer, maar het is er nog relatief rustig. Daarna vervolgen we onze route richting het centrum via de Kennedybrug.”

“Die komische Dinge”

“Ik heb de ontwikkelingen van de A2 en de tunnel nauwlettend gevolgd”, vertelt Helmut. “Soms ben ik wel eens naar de vorderingen komen kijken op de Segway. Het is een hele verbetering voor wijk en mens.” Is het inmiddels niet wat te druk op de Groene Loper? “Nee, voor ons niet. Een Segway kan niet heel hard en de meeste voetgangers blijven altijd even staan om te kijken. Ik leer mensen goed op andere weggebruikers te letten. Wat me opvalt is dat de mensen hier wel weten wat het zijn. In Aken hoor ik nog geregeld: ‘da sind die komische Dinge’. En in Maastricht heb je veel fietspaden waar we veilig kunnen rijden.”

Tijdens corona

Het bevalt Helmut dus goed in Wittevrouwenveld. Ook tijdens corona. “Bij het oefenen moet iedereen een masker op, omdat ik vrij dicht bij ze sta. Ik reinig de Segways sowieso, maar nu maak ik de handvaten nog eens extra schoon. En mensen kunnen eventueel handschoenen aan doen.” In het begin van de coronacrisis bleven de Segways natuurlijk een poos binnen, maar vanaf 1 juni zijn ze weer van stal gehaald. “Mensen blijven nu in Nederland voor de vakantie, dus het is ontzettend druk. Klanten zijn enthousiast, ik heb al enkele stamgasten.” Maar Helmut ziet niet alleen Nederlanders. “Ook mensen uit Nieuw-Zeeland, Israël, zelfs een echtpaar uit Zuid-Korea kwam voorbij. Zij waren een hele zomer in Europa en ondernamen allerhande activiteiten. Hij was 96, zij ver boven de 80. Dat is toch geweldig!” 

Route over de Groene Loper?

De volgende groep staat alweer voor de deur. Nog even vertelt Helmut over zijn ervaringen met de wijk. “Laatst kwam een oudere heer langs, hij woont hier verderop. We maakten een praatje en hij zei dat hij het heel graag een keertje wilde proberen. Dus hij gaat binnenkort mee. En zodra ik terug kom met een groep, staan de buurtkinderen hier op het plein te wachten. Ze willen dan graag helpen.” Helaas moeten ze nog een paar jaar wachten. De minimumleeftijd is 16. Denkt Helmut ook na over een echte route over de Groene Loper? “Ik ben wel eens naar de Geusseltheuvel gereden, richting het stadion. Van daaruit ben je zo in Berg en Terblijt, Valkenburg. Dus misschien neem ik het wel op in mijn programma, ja.”