8 januari 2021

Nieuw boek over de Lourdeskerk voor nieuwe (en huidige) bewoners

Wat begon als een idee van pastoor Mattie Jeukens – een presentje voor de nieuwe bewoners van de Groene Loper – mondde uit in een bijzonder boekje over de Onze Lieve Vrouw van Lourdeskerk. Een verzameling verhalen, feiten en wetenswaardigheden over de kerk en haar omgeving. Speciaal voor de nieuwe bewoners, maar ook voor de huidige. Samensteller Ronald Pellemans vertelt er graag over.

Foto: Fred Berghmans

Liefde voor de kerk

‘Hart voor de wijk’ prijkt op de kaft van het 82 pagina’s tellende boekwerk. Een terechte titel. Niet alleen bevindt de Lourdeskerk zich sinds de komst van de Groene Loper weer midden in de wijken Wittevrouwenveld en Wyckerpoort. Ook uit de teksten over de bouw, de kunst en het interieur van de kerk spreekt de liefde voor het gebouw. De foto’s en afbeeldingen doen de rest. Ronald, lid van het kerkbestuur en beheerder van de kerk en pastorie, is altijd al geïnteresseerd geweest in monumenten en kunst. “Ik ben me ooit gaan verdiepen in beelden van heiligen en hun betekenis. Zo herken je de heilige Petrus altijd aan een sleutel die hij bij zich draagt, de heilige Nicolaas wordt vaak weergegeven met een tobbe met drie kinderen erin. En in de glas-in-loodramen van de Lourdeskerk zijn als het ware teksten van de bijbel uitgebeeld. Ook die heb ik uitgezocht.” 

Kennismaking

Hierover vertelde Ronald ooit enthousiast tijdens een presentatie over de kunst in de kerk. “Dit was aanleiding voor pastoor Mattie om mij te vragen een informatief welkomstboekje te maken voor de nieuwe bewoners. Zodat zij kennis konden maken met dit pareltje in de wijk. Het ging niet alleen om een markant gebouw, dat als het ware een landmark, een icoon is van de buurt, maar we wilden ook laten zien hoe we hier in de parochie met elkaar proberen om te gaan. Open, gastvrij en gericht op samenwerken en verbinden. Het boekje was meteen een mogelijkheid om de samenhang van de wijken Wittevrouwenveld en Wyckerpoort met het nieuwe gebied van de Groene Loper te versterken.” 

Bijdragen

Zo gezegd, zo gedaan. De geschiedenis, de verschillende iconen en mozaïeken, en de vele glas-in-loodramen werden beschreven. Maar het maken van een boekje kost natuurlijk geld. Geld dat de kerk niet had. “We zijn toen op zoek gegaan naar sponsors en kwamen onder andere bij Projectbureau A2 Maastricht uit. Zij hebben ons geholpen door het boekje mee te produceren.” Er kwam een hoofdstuk bij over de tunnelbouw en de nauwe verbintenis met de kerk. Architect Fred Humblé werd gevraagd om te schrijven over de ontstaansgeschiedenis van de wijk. “Hij heeft veel waardering voor Frits Peutz, de ontwerper van de kerk. De informatie werd breder en het boekje alsmaar dikker”, lacht Ronald. “Zuiderlicht heeft vervolgens voor de opmaak gezorgd en de druk was in goede handen bij drukkerij Walters.”

Voor de bewoners

De nieuwe bewoners aan de Groene Loper, maar ook die van de Tillystraat en de Stadhoudersstraat krijgen een uitnodiging voor een presentatie van het boekje in de brievenbus. “De huidige bewoners kunnen het in de kerk aanschaffen. De opbrengst gaat in het potje voor een nieuwe verwarming in de kerk. We willen in de toekomst bijeenkomsten organiseren waarin ik het verhaal vertel van de kerk en haar kunst, onder het genot van een kopje koffie en een stuk vlaai. Voor een kleine bijdrage kunnen mensen dan na afloop het boekje meenemen.” Binnenkort wordt een speciale brochure huis-aan-huis verspreid. Daarin is meer informatie te lezen over de bijeenkomsten en er zit een antwoordkaart bij voor geïnteresseerden. Ronald is tevreden over het eindresultaat. “Er blijven voor mij wel nog wat vragen onbeantwoord. Er is bijvoorbeeld geen foto van de allereerste kerkdienst. Dat is bij andere kerken wel gebruikelijk, maar hier ontbreekt die.” Het werk van Ronald is voorlopig dus nog niet gedaan. 


‘Hart voor de wijk’ is mede mogelijk gemaakt door Servatius Wonen & Vastgoed, bewonerscommissie Noord, Mulleners Vastgoed, Bouwbedrijf Coppes BV, Laudy Bouw & Ontwikkeling en de buurtnetwerken Wyckerpoort en Wittevrouwenveld.