6 mei 2020

Bloemenweide aan de Groene Loper: kleur voor de bewoners, bloemen voor de bijen

Er is weer gezaaid aan de Groene Loper. Tussen de Regentesselaan en Adelbert van Scharnlaan groeit en bloeit straks een bloemenweide. Goed voor de bijen en wel zo vrolijk voor omwonenden en bezoekers. “Door de aanplant van bloembollen, lavendel en slangenkruid en de aanleg van bloemenweides wordt de Groene Loper uiteindelijk één lang bloemenlint. Daar zijn de bijen blij mee en het is ook fijn voor de buurtbewoners, die graag zien dat het gebied bloemrijker wordt”, vertelt Frank Mommers, teamcoach Groenvoorzieningen bij de gemeente Maastricht. 

Twee stroken

“We hebben twee stroken gemaakt”, legt Frank uit. “Op het stuk aan de kant van de woningen ligt een laag mergel van 47 cm dik, in totaal is het zo’n 300 m3. Hier zaaien we inheemse zaden van bloemen en planten waar vooral de solitaire bij op afkomt, vlinders en vogels.” Zo zullen veel klokjes te zien zijn, zoals het grasklokje en rapunzelklokje. Maar ook de statige ijzerhard en bekende wilde marjolein kleuren de Groene Loper. Omdat het zo’n een à twee jaar duurt voordat we resultaat zien, is een tweede strook aangelegd. “Op beide stroken wordt een akkermengsel gezaaid met éénjarige bloemen. Die ga je snel zien. Denk aan kamille, de klaproos en korenbloemen. Alles is natuurlijk afhankelijk van het weer.”

Op deze plek groeien en bloeien straks allerlei bloemen en planten.

Spannend

In totaal komen er 25 soorten vaste bloemen en 13 soorten éénjarige. Het is best wel spannend, aldus Frank. “Het zaaien is moeilijk en moet heel precies gebeuren. We hopen natuurlijk dat het binnenkort gaat regenen.” Zo krijgt de Groene Loper steeds meer kleur. Bij rotonde Scharnerweg staan al 7 soorten lavendel, de bollen zorgen voor bloemen met een lange bloeitijd en de bomen worden druk bezocht door honingbijen. Veel verscheidenheid aan flora en fauna (planten en dieren) dus. Oftewel: biodiversiteit. Alle verschillende soorten houden de natuur in balans.

Genieten én handen uit de mouwen

Frank was betrokken bij de voorbereidende grondwerkzaamheden, Peter Alblas van CNME bij het inzaaien. Helaas kunnen door corona de kinderen van de Nutsschool deze keer niet helpen bij het aanleggen. Peter: “Omwonenden kunnen straks wel gebruikmaken van de bloemenweide. Ze mogen bloemen komen plukken, zaden oogsten en helpen bij het beheer in het begin. Uit ervaring weet ik dat je vroeg de wilgen moet uittrekken, zodra ze uitkomen. Zoiets valt niet te plannen, maar zodra ze de kop opsteken heb ik handjes nodig.”

RTV Maastricht op afstand in gesprek met Peter Alblas van het CNME.

Bijenhotel

Vorig jaar werd de strook op de hoek van de Adelbert van Scharnlaan en de Groene Loper nog ingezaaid door de leerlingen van de Nutsschool. “Dat is tijdelijk, daar gaat straks gebouwd worden”, vertelt Peter. “We hebben aan de korte en lange termijn gedacht. Op dat terrein zijn op één middag 35 soorten bijen gespot, wist een bijendeskundige mij te vertellen. Dat is geweldig! Zij nestelen daar in de grond en de jonkies die een beetje avontuurlijk zijn, gaan straks hopelijk naar de bloemenweide. Als mensen in de omgeving nou een bijenhotel maken en ophangen, kunnen de bijen ook op andere plaatsen nestelen.”

Slangenkruidpromotieteam

Peter heeft nog meer plannen, samen met de gemeente Maastricht: “Het slangenkruidpromotieteam heeft inmiddels zo’n 200 slangenkruidplanten klaar staan. Die kunnen hier straks gepland worden. Slangenkruid gedijt goed op die kalkrijke grond en er komen zo’n 80 soorten bijen op af. Het is echt de ‘place to be’ voor ze. Vooral in de zomermaanden, als veel bloemen zijn uitgebloeid en het grote niks voor de bijen begint.” De Groene Loper zoemt straks als nooit tevoren.

 

Samenwerken

Gemeente Maastricht, Projectbureau A2 Maastricht, Ballast Nedam Development en het Centrum voor Natuur- en Milieueducatie (CNME) werken samen aan het bevorderen van de biodiversiteit. Lees hier waarom dit zo belangrijk is.

 

Fotograaf: Aron Nijs