1 juli 2015

Fundamenten voor de Groene Loper

Als de dubbellaagse tunnel eind 2016 klaar is, komt bovenop een langgerekte, intieme bomenlaan: de Groene Loper. Een plek met een recreatief karakter, die ruimte biedt aan ontspanning en ontmoeting, en waar u straks naar hartenlust kunt fietsen of wandelen. Ruim een jaar geleden vonden twee proeven plaats die ons moesten helpen om de juiste keuze te maken voor de beste bestrating van de toekomstige Groene Loper.

In het grasveld voor het Geusseltstadion maakten we een proefstrook met 4 aparte vakken, die we vulden met 4 verschillende soorten halfverharding. Zo konden we in de praktijk testen wat dagelijks gebruik deed met elk type verharding. De tweede proef vond plaats in het Geusseltpark, waar we de beste werkmethode voor het aanbrengen van de opsluitbanden – oftewel trottoirbanden – testten. Daar goten we betonnen trottoirbanden in één keer in het werk. Samen met de gemeente Maastricht volgden we de proeven een jaar lang op de voet. Welke halfverharding was het beste bestand tegen het vele gebruik door – met name – vakantiegangers die bij Geusselt op de bus stapten? En hoe zat het bijvoorbeeld met vegen en onkruidbestrijding? Vragen die ook van toepassing waren op de trottoirbanden in het Geusseltpark. Daar zijn we nu uit: de keuze voor de halfverharding is gevallen op GraviLyn, een mengsel van Dolomietsplit en lijnolie.

De eerste in beton gegoten trottoirbanden voor de Groene Loper brengen we sinds deze week aan vanaf de Severentunnel, over fietsbrug de Wielerbaan tot aan de Meerssenerweg.

Meer foto's op de website van A2 Maastricht