24 mei 2016

Kunstwerk Jef Bogman op containergeluidswal kondigt Groene Loper Maastricht aan

Sinds vandaag is een kunstwerk van de Maastrichtse beeldend kunstenaar Jef Bogman te zien op de tijdelijke geluidswal van containers langs de N2 door Maastricht. Verspreid over zes containers tonen transparante plastic figuren wat men hier na ingebruikname van de A2-tunnel kan doen: wandelen, fietsen, zitten, spelen. Het langsrijdend verkeer kan daarmee al een glimp opvangen van de Groene Loper, gebiedsontwikkeling die hier gaat plaatsvinden.


De tijdelijke geluidswal van zeecontainers was in het A2-tunnelproject nodig na de sloop van de flats aan de President Rooseveltlaan en tijdelijke verlegging van de N2. De geluidswal vermindert de geluidshinder voor de achterliggende woningen aan de Professor Kernstraat en het Old Hickoryplein. Na de volledige ingebruikname van de A2-tunnel zal de bovengrondse N2 worden opgeheven en kunnen deze containers weer verwijderd worden. Bovenop de A2-tunnel zal in 2017 de Groene Loper aangelegd worden, de nieuwe groene verbinding tussen de verschillende wijken van Maastricht-Oost.

WP_20160524_13_00_06_Pro-1d2989eb.jpg

Tijdelijke ontwikkelingen

Vooruitlopend op de aanleg van de Groene Loper en de bouw van nieuwe woningen kunnen in het gebied tijdelijke ontwikkelingen plaatsvinden die het gebied alvast verrijken en binding zoeken met de omliggende wijken. Projectbureau A2 Maastricht en aannemerscombinatie Avenue2 hebben Makelaars van de Tussentijd ingeschakeld om deze tijdelijke invullingen te stimuleren en mogelijk te maken. In maart dit jaar hebben de Makelaars van de Tussentijd samen met scholieren en buurtbewoners over een grote lengte een ‘Groene VoorLoper’ van bloemen ingezaaid. Deze maand leggen ze op de kop van de Frankenstraat een tijdelijk plantsoen met Beweegtuin aan, samen met ondernemers uit de straat en omwonenden. Ook het kunstwerk van Jef Bogman is mogelijk gemaakt met hulp van Makelaars van de Tussentijd. Projectbureau A2 Maastricht en Avenue2 hebben hun steun er aan verleend.

Kunstenaar Jef Bogman

Jef Bogman (Beek, 1950) is een Maastrichts beeldend kunstenaar. Hij heeft al verschillende openbare plekken in de stad verrijkt met kleinere kunstwerken. Op de stadsmuur aan het Lang Grachtje, op het brughuisje van de Sint Servaesbrug en in de vijver van Café Zuid zijn beelden van kinderhoofdjes te ontdekken die hij met lijm heeft vervaardigd. In de multimediale voorstelling De Uitweg waren grotere van lijm gemaakte figuren van hem te zien. Het laatste Musica Sacra Festival (september 2015) had op het Vrijthof een buitenprogramma in een Labyrint dat eveneens van de hand van Jef Bogman was.


Meer informatie:

Communicatie A2 Maastricht: Désirée Florie, tel 06-21833077, mail dflorie@a2maastricht.nl

Makelaars van de Tussentijd: Pieter Akkermans, tel 06-21198583, mail groeneloper@makelaarsvandetussentijd.nl

Beeldend kunstenaar Jef Bogman: 06-31264189

Foto’s van het kunstwerk in hoge resolutie zijn op te vragen via Communicatie A2 Maastricht. Daarbij graag vermelden: “foto Jef Bogman"


Actualiteiten

Activiteiten infrastructuur: www.a2maastricht.nl

Bovengrondse herinrichting: www.mijngroeneloper.nl