18 augustus 2015

Maastricht meest geliefde stad van Nederland

Uit het derde Steden & Streken Merkenonderzoek van merkadviesbureau Hendrik Beerda Brand Consultancy blijkt dat Maastricht de meest geliefde stad is van Nederland. Het bureau peilde voor het onderzoek naar de mening van 12.500 Nederlanders.

Populairste stad bij Nederlandse bezoekers

Onder de Nederlandse bezoekers is de provinciehoofdstad de populairste stad van het land. Op de ranglijst van de 30 grootste gemeenten staat Maastricht bovenaan, op de voet gevolgd door Amsterdam en Groningen.

Steden met een historische binnenstad scoren steevast goed in het onderzoek. Amsterdam, Maastricht en Delft hebben volgens bezoekers de aantrekkelijkste architectuur.

Ook Maastrichtenaren houden van hun stad

Maastricht is niet alleen onder toeristen, maar ook onder de eigen inwoners de meest geliefde stad. De Maastrichtenaren zijn volgens het onderzoek vooral trots op het uitgebreide aanbod van caf├ęs en restaurants, de historische binnenstad en de omringende natuur. Ook in Den Bosch en Groningen zijn de inwoners trots op hun eigen stad.

De provincie komt ook goed uit de bus. Limburg en Noord-Brabant roepen bij de gemiddelde Nederlander het warmste gevoel op.

Beste winkelstad

Uit de Retail Gemeente Atlas 2015 blijkt dat Maastricht ook als winkelstad bovenaan staat. De provinciehoofdstad scoort vooral hoog op het gebied van winkelaanbod, historisch karakter en gezelligheid. In dit onderzoek van Q&A Research & Consultancy werden de steden beoordeeld op winkelaanbod, bereikbaarheid, sfeer en beleving. Maastricht wordt als beste gewaardeerd, gevolgd door Den Bosch en Haarlem.

Bron: Hendrik Beerda brand consultancy