13 september 2015

(t)Huis in de tunnel bijzonder event

Het benefiet galadiner (t)Huis in de tunnel voor de 2 Ronald McDonald Huizen in Limburg heeft ongeveer 86.500 euro opgeleverd. Dankzij de ruim 550 gasten en de meer dan 35 bedrijven uit heel Limburg die gratis of tegen een flinke korting mee hebben gedaan. Dat zijn duizenden extra overnachtingen voor gezinnen die in de buurt willen zijn van hun ernstig zieke kind.

Mega logistieke operatie

Ruim 550 gasten waren er op 12 september 2015 bij. Deze keer niet met laarzen, hesjes en helmen, maar in galakleding. Extra licht, geluid, stroom en sanitair waren nodig. Het materiaal was aangevoerd met meer dan 15 vrachtauto’s. Twee mobiele keukens. Een lounge bar. Drie podia in de feestzaal. Zo’n 150 professionals en vrijwilligers waren aan de slag. Het galadiner (t)Huis in de tunnel was een mega logistieke operatie met veel aandacht voor beveiliging en veiligheid van de tunnel in aanbouw. Mogelijk gemaakt door meer dan 35 bedrijven uit heel Limburg die gratis of tegen een flinke korting mee hebben gedaan.

Verbindingen

Niet geheel toevallig is de N2 buis West de tunnelbuis waar we straks, komend vanuit het noorden, richting het Academisch Ziekenhuis Maastricht rijden. Op deze zaterdagavond was de tunnelbuis echter omgetoverd in een surrealistische feestlocatie.

‘All you need is Love’ presentator Robert ten Brink praatte de avond aan elkaar. Er waren mooie optredens van o.a. the Drum People, Blue Luna, Francine en Romain, dansgroep Reality, jazz trio Bart Rademakers en prachtige lichteffecten.

Maar het allerbelangrijkste was het verhaal van moeder Nelleke wiens beide zoontjes een paar jaar geleden bij een zeer ernstig auto-ongeluk betrokken raakten. Vaker had ze zelf wisselgeld in de bekende spaarpotten voor Ronald McDonald gedaan ‘voor kinderen die een zware kankerbehandeling moesten ondergaan’. Want dát was het beeld dat zij in haar hoofd had. En ineens stond ze zelf, totaal ontredderd, in de huiskamer van een Ronald McDonald Huis Maastricht. Eén zoontje had op een wonderbaarlijk manier amper een schrammetje opgelopen. Het andere zoontje was heel, heel ernstig gewond. Ze vond een tijdelijk thuis bij Ronald McDonald en ging naderhand met beide zoontjes op vakantie bij de Kindervallei in Valkenburg. Niets is meer hetzelfde voor het gezin. Maar ze hebben zich teruggevochten. Genieten van de mogelijkheden die er zijn. Nelleke heeft een stichting in het leven geroepen om activiteiten te organiseren voor kinderen in een rolstoel. Hiervoor maakt ze gebruik van de faciliteiten van de Kindervallei. Haar leven en dat van de kinderen is voor goed verbonden met Ronald McDonald. Nelleke kreeg een bemoedigend applaus van de gasten. Toen Charlotte en Suus ten Brink het lied ‘Mag ik dan bij jou’ zongen, was het stil in de tunnel.

Vrijwilligers met inzet, flexibiliteit, doorzettingsvermogen, creativiteit en lef

In de aanloop naar het event is Margo de Kock van het Ronald McDonald Huis Maastricht al onder de indruk. Aan de opbouwploeg mailt zij vrijdagnacht: “Het is echt niet normaal......Je verzint eens wat geks..... En twee jaar later is het er! Ik kan jullie niet vertellen hoe waanzinnig het voelt om aan de vooravond te staan van wat eens een droom was. Ik ben ongelofelijk onder de indruk van jullie inzet, flexibiliteit, doorzettingsvermogen, creativiteit en lef. Dus wil ik jullie, op de laatste avond voor het grote moment, namens de Ronald McDonald Huizen Limburg, nu alvast waanzinnig bedanken. Wat jullie mogelijk maken is onbetaalbaar! En ik wil dat jullie dat weten! Want (t)Huis in de tunnel is meer dan een uitdagend event.

Wij mogen in de Ronald McDonald Huizen elke dag opnieuw ervaren hoe mooi het is om iets te betekenen voor zieke kinderen en hun gezin.... Met veel passie en een diepgeworteld geloof in de noodzaak van wat we doen proberen we er te zijn voor deze gezinnen, die soms geen licht meer zien aan het einde van hun tunnel.

Een evenement als dat van morgen, geeft ons de mogelijkheid om in één klap niet alleen heel veel geld op te halen, en daarmee heel veel gezinnen dicht bij elkaar te brengen in donkere dagen, maar ook héél veel mensen bekend te maken met wat we doen en ze zo aan onze bijzondere Huizen te binden. Wat jullie voor ons doen, maakt mogelijk dat wij dat kunnen doen voor anderen. En zo maken we samen de wereld een klein beetje mooier!”

En verder?

Een gala tijdens het bouwproces van een tunnel? Het was passen en meten. Maar (t)Huis in de tunnel heeft zich geloond. Dankzij het benefietgala kunnen duizenden overnachtingen worden aangeboden aan gezinnen die dat hard nodig hebben.

Nu zondag, 13 september, zijn dezelfde professionals en vrijwilligers druk bezig de tunnelbuis weer te ontruimen. Zij hebben lange dagen erop zitten. Maandagochtend starten weer de gewone bouwactiviteiten. Business as usual, maar een zeer bijzondere ervaring rijker.