20 augustus 2020

Plastic afval wordt waardevol

Op de binnenplaats van het Werkhuis staat een wonderlijke machine. Rob Driessen is druk in de weer met het vastdraaien van een spuitstuk. In de trechter erboven komen straks snippertjes plastic. Deze worden verwarmd, zodat ze smelten. Langzaam loopt er dan een vloeibare substantie uit, die vorm krijgt in een mal. “We maken van plastic afval weer iets dat waardevol is”, vertelt May Elise Sturman. Dit is Precious Plastic.

Over de hele wereld

De plastic injectie machine, zoals het bijzondere apparaat heet, is een uitvinding uit 2013 van student Dave Hakkens uit Eindhoven, gebaseerd op verschillende plastic- en recyclingmachines. In plaats van zijn ontwerp voor zichzelf te houden, deelde hij het met de rest van de wereld. Precious Plastic was geboren: een beweging van mensen die zelf aan de slag gaan en van plastic afval nieuwe spullen maken. Van krukjes en banken tot sieraden en kandelaars. Inmiddels zijn er zo’n 80.000 mensen bij aangesloten. Ook mensen in Maastricht. 

Rob aan het werk.

Van een grasmaaier en koffiebus

Zowel Rob als studenten van de universiteit waren namelijk bezig met het idee van Precious Plastic. Ze vonden elkaar bij het Werkhuis en sloegen de handen ineen. Een hakselaar werd gemaakt om plastic afval, zoals bekertjes en flessen wasmiddel, klein te maken. “De motor is nog van een oude grasmaaier. We proberen zelf zoveel mogelijk te hergebruiken”, legt May uit. Rob schept ondertussen de kleine snippertjes in de plastic injectie machine. “Bij het smelten komen gevaarlijke gassen vrij. Dat weten we uit eerdere ervaringen in China. Een van onze vrijwilligers heeft daarom een afzuig-ventilatiesysteem gemaakt.” Het grootste gedeelte van deze machine bestaat uit een enorme koffiebus. De gassen worden binnenin gefilterd, zodat niemand er last van heeft.

Trial and error

“Nou moeten we even wachten”, zegt Rob. Hij draait aan een knop die de temperatuur regelt. May maakt in de tussentijd de mal klaar. Drie stalen plaatjes worden op elkaar geschroefd. Bovenin zit een gaatje waar straks de gesmolten plastic in komt. De vorm is een hexagon, een zeshoek. Het eindresultaat kan straks gebruikt worden als tegeltje of onderzetter. Rob: “Het is nu nog vooral veel ‘trial and error’. Steeds maar proberen en kijken wat wel en niet werkt. Er spelen zoveel factoren mee.” Hij laat een rond plastic plaatje zien. “Kijk, hier ging het dus mis. De mal was waarschijnlijk te koud, of het plastic koelde te snel af. Dan krijg je niet de juiste vorm.”

Voorbeelden van wat er van plastic afval gemaakt kan worden.

Met buurtbewoners

“Het lijkt mij ontzettend leuk als ook buurtbewoners kennis maken met Precious Plastic”, vertelt May. “Dat is zo fijn aan deze plek. Het is echt een community. Mensen lopen in en uit. Als je een idee hebt, kun je het hier gewoon doen. Geen dure, prestigieuze cursussen.” In de toekomst willen May en haar collega’s een verzamelsysteem opzetten met en voor de omwonenden. “We hebben al een goeie samenwerking met de universiteit en zijn nog op zoek naar bedrijven. Ideeën te over, maar we hebben helaas te weinig tijd en mensen. Dus vrijwilligers zijn altijd welkom!”

Lancering 

Een uitgelezen mogelijkheid om meer te leren over Precious Plastic én de bijzondere machines in werking te zien, is tijdens hun launch op zondag 27 september van 13.00 tot 17.00 uur op het plein voor de Theresiaschool. “We demonstreren het hele proces en mensen kunnen – geheel corona-proof – mee doen.” Rob trekt nu aan de hendel. Uit het spuitstuk komt blauwe smurrie: de gesmolten plastic. May heeft de mal warm gemaakt en Rob plaatst het eronder. Hoe het eindresultaat eruitziet? Daar is even wat geduld voor nodig. 27 september kunt u het met eigen ogen zien. 

De launch stond eerst gepland op 12 september, maar is uitgesteld naar de 27e.

Samen aan het werk.