25 november 2020

Scootmobielroute over de Groene Loper: ‘D’n Ingelen­gaank’

Een route over de Groene Loper speciaal voor mensen in een scootmobiel, rolstoel of met een rollator. Dat was het idee dat op een maandagmorgen ontstond op het terras aan diezelfde Groene Loper. De route was zo uitgestippeld, maar bedenkers John Storms en Hub Maas worstelden nog met de uitvoering. Totdat Hart voor de Stad op hun pad kwam. 

Huub (links) en John in hun scootmobiel, Ingrid wandelt gezellig mee. (Foto: Aron Nijs)

Elke maandagmorgen

Voor ons op tafel ligt het boekje ‘D’n Ingelengaank’ (de engelengang). Vernoemd naar de Engel op de rotonde van de Scharnerweg. Er waren eerder al acht scootmobielroutes gemaakt, door het centrum van Maastricht en de omliggende gebieden. Nu moest er ook een van de Groene Loper komen, zo vonden de twee heren. “John en ik zaten elke maandagmorgen bij Talentino De Greune Luiper plannen te maken,” vertelt Hub. De route was uitgestippeld en ging van het Oranjeplein, via de Engel, langs het Vrijheidspark richting de kerk om uiteindelijk te eindigen op de Herinneringsbank. Er waren ook al wat foto’s gemaakt, maar het vorderde nog niet echt. Zou het negende boekje er wel komen?

Hart voor de stad

Tijdens de Maatschappelijke Beursvloer van Trajekt kunnen ondernemers en maatschappelijke organisaties elkaar ontmoeten en iets voor elkaar betekenen. Misschien bood dit een oplossing? Een van de deelnemers was Ingrid de Heus namens Hart voor de Stad: “Medewerkers van de gemeente Maastricht kunnen per jaar vier uur onder werktijd besteden aan vrijwilligerswerk. Op de Maatschappelijke Beursvloer waren we op zoek naar initiatieven die we op die manier konden helpen.” Er ontstaat een match met het idee over de scootmobielroute. Ingrid: “In eerste instantie dacht ik nog ‘wat kun je nou in vier uur betekenen?’. Maar al gauw hadden we een soort ketting van 20 ambtenaren opgezet. Kijk, dan kun je ineens veel meer doen!”

‘Een last van mijn schouders’

Zo gezegd, zo gedaan. De route wordt in een kaart gegoten, professionele foto’s worden gemaakt, de teksten komen op papier. Het idee van John en Hub wordt werkelijkheid. “Het was een last van mijn schouders”, stelt Hub. “John en ik werden allebei ziek en het was fijn om te zien dat het boekje er toch ging komen. Wat ik ook heel belangrijk vond, was dat er werd aangegeven waar een waterpunt was. Handig om je dorst te lessen, maar ook als je bijvoorbeeld medicijnen moet innemen.” 

Trots

Hub en Ingrid zijn trots op het eindresultaat. “Het was heel zinvol en leuk om te doen”, vertelt Ingrid. “Veel mensen die betrokken zijn bij de Groene Loper hebben met ons meegedacht. Ambtenaren, ondernemers, Projectbureau A2 Maastricht. Tegelijkertijd maakt het ook veel zichtbaar, zoals toegankelijkheid en veiligheid. Daar leren we van. Dit is een mooi voorbeeld van participatie: door samen te werken komen we verder.” 

John de wereldster

Vanuit zijn woning in Heugem rijdt Hub geregeld in zijn scootmobiel richting de Groene Loper. “Het middenpad is mooi verhard en autovrij. Ik kom er graag.” Op de voorkant van het boekje prijkt een foto van John in zijn scootmobiel. Ingrid: “We hebben de eerste exemplaren aan hem aangeboden. Hij was ook ontzettend trots, hij leek wel een wereldster!” Er zijn inmiddels 1000 exemplaren gedrukt die gratis ter beschikking worden gesteld. “Zolang de voorraad strekt”, lacht Ingrid. De boekjes zijn op meerdere plekken in Maastricht te vinden zoals bij het VVV-kantoor, de verschillende ondernemers aan de Groene Loper, gemeentehuis, bibliotheken, zorglocaties, wijk- en buurtcentra.

Interesse in een boekje? Stuur dan een mailtje naar Ingrid de Heus: hartvoordestad@maastricht.nl.