4 december 2019

Stadstuin 50|50 B-Green: meer dan groente en bloemen

Zijn hartelijke lach vult het hele schuurtje op het terrein van 50|50 B-Green. John Bijl is beheerder van het stuk stadslandbouw aan de Kolonel Millerstraat. De zonnebloemen zijn inmiddels uitgebloeid, maar de zaadjes zijn verzameld en liggen opgeslagen voor volgend jaar. “Daar kunnen we straks het hele terrein mee beplanten.” In gesprek over een volkstuin met een knipoog.

Gratis kisten

Zelf komt hij uit Wyckerveld. “Ik heb voor mijn werk vroeger veel gereisd, maar vind het nu heerlijk om lekker thuis te zijn. Ik leef ook een stuk gezonder.” Dat komt wellicht door alles wat er in de tuin van 50|50 B-Green groeit. “Toen ik in het voorjaar van 2015 zag dat ze hier bakken voor groente gingen plaatsen, was ik meteen geïnteresseerd.” De kisten met grond waren nodig, omdat de bodem in onze oude industriestad niet overal de allerschoonste is. Nu is zeker dat er op een veilige manier groente verbouwd kan worden. “Omwonenden kunnen gratis een bak krijgen. Ze moeten alleen zelf voor de zaden en het onderhoud zorgen. Alles is biologisch. We gebruiken bijvoorbeeld geen bestrijdingsmiddelen. Dat betekent dat er af en toe een kool wordt aangevreten door slakken, maar ach, dan zaai je er gewoon twee meer.”

Oranje bloemen voor het EK

John kreeg ook een kist en werd gevraagd als beheerder. Iets dat hem op het lijf is geschreven. “Ik wil er echt iets van maken. Bij een volkstuin krijg je toch een beetje een oubollig beeld. Dat is dit dus totaal niet. Hier komt jong en oud. We hebben weinig budget, dus moeten we creatief zijn.” In de schuur staan allemaal bakken met zaden. Te wachten. “Volgend jaar gaan we die zaaien, zodat het hier tijdens het EK helemaal oranje kleurt. En mensen uit de buurt mogen dan een boeket komen plukken.”

Een verrijking voor de buurt

Maar 50|50 B-Green is meer dan stadslandbouw. Veel meer. “Dit is een verrijking voor de buurt” stelt John. “Mensen hebben tegenwoordig steeds minder contact met elkaar, maar we hebben elkaar gewoon nodig. In onze tuin maken buurtbewoners weer een praatje. Ze leren elkaar kennen en helpen een ander. Dat gevoel van saamhorigheid van vroeger zie je hier weer terug. Ouders met kinderen komen gezellig langs, voorbijkomende sporters zijn nieuwsgierig. We zijn nog in ontwikkeling, maar ik vind het fijn om te merken dat mensen positief zijn over wat het kan worden.” Tegelijkertijd is de tuin een plek om te leren. “Het zijn niet alleen de kinderen die niet weten waar de groente op hun bord vandaan komt”, lacht John. “Bij ons zien ze hoe alles groeit. En niet iedereen eet gezond en gevarieerd. Hier laten we de mensen andere mogelijkheden zien. Courgettesoep, pompoensoep. Ze proeven het verschil en worden enthousiast.”

Samenwerken

Dat je samen verder komt, brengt John zelf ook dagelijks in de praktijk. “We werken bijvoorbeeld nauw samen met het Leger des Heils. Bij hun is dit idee ook ontstaan. Om langzaam weer terug in de maatschappij te keren, komen sommige jongens van het Leger des Heils hier in de tuin werken. Ik begeleid ze daarbij en dat gaat me goed af”, vertelt John. Ook de gemeente en CNME dragen hun steentje bij. “We krijgen van hun de grond en compost. De bakken zijn gesponsord door Theo Thuis. Dat vind ik echt geweldig en heb ik veel respect voor. Inmiddels zitten de imkers van Byeboere bij ons op het terrein, een hele fijne samenwerking.”

In beweging

Wat merkt John van de ontwikkelingen aan de Groene Loper? “Er wordt hier ontzettend veel gesport. Het stimuleert mensen echt om te gaan lopen. Daarom zou het leuk zijn als aan deze kant van de Groene Loper ook sporttoestellen komen. Ik weet een perfect plekje, hier naast 50|50 B-Green. Er komen genoeg mensen uit Nazareth door het tunneltje deze kant op. Zo kunnen zij hun sportrondje beginnen op de toestellen. Sinds de Groene Loper officieel is geopend, hebben we meer bezoekers. Mensen zijn nieuwsgierig naar wat hier gebeurt. Iedereen is welkom!”

Kijk op de website van 50|50 B-Green voor meer informatie en achtergrondverhalen.