1 oktober 2020

Stichting Vrijheidspark: verbinding op afstand

Ondanks corona kijkt de Stichting Vrijheidspark tevreden terug op wat ze tot nu toe bereikt hebben. Een Klimrex, Beweegtuin, bedriegertjes, het paviljoen en een kruidentuin. “Het is nu vooral een kwestie van omdenken”, aldus secretaris Berni Callemeijn. “We zijn op zoek naar creatieve manieren om ons doel – verbinding en ontmoeting – te blijven nastreven. En daar kunnen we nog wel wat vrijwilligers bij gebruiken.”

Secretaris Berni Callemijn en voorzitter Raymond Dassen van Stichting Vrijheidspark. (Foto: Aron Nijs)

Een nieuw jaar, een nieuw bestuur

De stichting begon dit jaar met een bestuurswissel. Voorzitter Paul Bronzwaer zwaaide af. “Hij vond het erg leuk om van alles op te zetten, maar nu was het tijd voor anderen”, licht zijn opvolger Raymond Dassen toe. Naast drie nieuwe leden en een andere penningmeester werd Berni toegevoegd aan het bestuur. Ze woont zelf in Wyckerpoort en maakt dagelijks gebruik van de Groene Loper. “Als ik nu naar Heer fiets, heb ik het idee dat ik er veel sneller ben dan vroeger. En als ik boodschappen doe, loop ik altijd even door het park. Heerlijk!”

Trots

Hoe kijken de twee terug op wat de stichting bereikt heeft? “Ik ben trots op wat er allemaal staat en te doen is in het park”, zegt Raymond. Berni vult aan: “De positieve respons van de mensen is goed om te horen. Je hoopt toch dat mensen door het park meer met elkaar in contact komen en het niet altijd dezelfde groepjes zijn. Daarom zoeken we contact met bijvoorbeeld Trajekt, beide buurtplatformen en de Stadsmakers. Met name bij evenementen waar ook een hapje en een drankje te krijgen is, zie je een breed publiek. Eten verbindt.

Stadsgoud

Dat is ook de reden dat de Stichting tijdens de wedstrijd Stadsgoud het idee pitchte om vier keer per jaar een etentje te organiseren. Speciaal voor mensen met een smalle beurs. Dit kon dan mooi in samenwerking met de vier horeca-ondernemingen aan de Groene Loper: Bistrot On Top, Farèn, Talentino en Restobar Mama. De stichting won een mooi bedrag. Raymond: “Helaas kon het door corona niet doorgaan. De achterliggende gedachte was juist om bewoners met elkaar in contact te brengen. En dat lukt niet echt als je de nodige afstand moet houden.” Gelukkig kreeg de stichting uitstel van het Elisabeth Strouven Fonds, de organisatie achter Stadsgoud. Wat in het vat zit verzuurt niet, dus de vier etentjes schuiven door naar 2021. 

Kisten vol sport en spel

Er zijn meer wijzigingen op de agenda aan te brengen. “We doen dit jaar niet mee aan Burendag”, vertelt Berni. Maar dat betekent niet dat er niks gebeurt. In de kelder van Restobar Mama staan enkele kisten met beweegspullen. Badmintonsets, voetbalgoaltjes, tafeltennisbenodigdheden enzovoort. “Bij mooi weer zetten we deze in de herfstvakantie in het park neer, zodat iedereen er gebruik van kan maken. We plaatsen ook de banier van onze stichting. Dan iedereen zien dat de spullen er staan. Uiteindelijk willen we dat het gebruikelijk wordt dat de kisten twee keer per week uit de kelder worden gehaald. Daar hebben we wel wat vrijwilligers voor nodig, ook voor de begeleiding. Iedereen is welkom!”

Een aangepaste kerst

Wat staat er verder nog op de kalender? “De viering dat de verschillende elementen in het park klaar zijn, is doorgeschoven naar 24 mei volgend jaar”, zegt Raymond. “Wij zijn nu de kerstwandeling aan het voorbereiden, maar of deze doorgaat en in welke vorm hangt af van het verdere verloop van de coronamaatregelen. We moeten tegen die tijd kijken hoe we daar creatief mee kunnen omgaan.” Berni: “Uiteindelijk hoop ik dat we een paar vaste evenementen hebben per jaar. Iets waar mensen tijd voor vrijhouden en graag naartoe komen.”

Zelf ook ideeën voor het Vrijheidspark? Laat het de stichting weten via hun website.