16 oktober 2020

Van boombogen naar strakke, groene zuilen

Binnenkort worden de metalen frames uit de groene reuzenpilaren ter hoogte van de Lourdeskerk en Scharnerweg verwijderd. Het is de enorme beukenhagen helaas niet gelukt om tot mooie bogen te groeien. Boomtechnisch adviseur van de gemeente Maastricht Rob van Woerdekom vertelt hoe het zit.

Groeikracht

“De boomzuilen zitten momenteel in hun tweede groeiseizoen. Ze zijn goed aangegaan en er zijn nieuwe scheutlengtes, maar we zien te weinig groeikracht”, legt Rob uit. “Eigenlijk hadden we ze nu al een keer willen snoeien. Dat is nog te vroeg. De scheuten zijn niet lang genoeg. Het beoogde effect - de bogen tussen de zuilen - zien we niet binnen een paar jaar gebeuren.”

Zon en storm

Hoe komt het dat de hagen niet zo hard groeien? “Dat komt vooral door de twee droge zomers. We hebben daarom tussentijds extra water gegeven en ze met mest geïnjecteerd. Dat heeft effect gehad, maar de hagen hebben desondanks een flinke achterstand.” De weergoden waren de zuilen niet goed gezind, want ook enkele flinke stormen veroorzaakten problemen. “De frames zakten scheef waardoor een gevaarlijke situatie kon ontstaan. Om risico’s te voorkomen, hebben we ze steeds opnieuw vastgezet.”

De aanplant van de reuzenpilaren in oktober 2017

Waarderen

Even terug in de tijd. Waarom is ooit besloten om de boombogen te plaatsen? Jos Geurts, gebiedsmanager: “De bogen zaten in het oorspronkelijke ontwerp van West8. Als symbool voor de verbindingen die ontstonden op de Groene Loper. We merkten wel vanaf het begin dat mensen de boomzuilen eigenlijk al waarderen zoals ze zijn. Ook zonder bogen.”

Een voorzichtige klus

Daarom wordt de constructie van metaal en bamboe verwijderd. Straks komt een hoogwerker en gaat het team van Rob voorzichtig te werk. “De scheuten die er wel zijn, moeten natuurlijk niet te veel beschadigd worden. Volgend jaar kunnen we wel snoeien en maken we er mooie, strakke zuilen van.” Jos vult aan: “Zo dragen ze ook bij aan het iconische beeld van de parklaan. Ze vormen een plek van intimiteit en geborgenheid en markeren de ingangen van het gebied tussen de Viaductweg en Scharnerweg als poortwachters.”

Mei 2018

 

Foto's: Fred Berghmans