5 januari 2021

Van Nepal tot Maastricht en van Borgharen naar de Groene Loper

Twee jaar geleden rende hij zijn 70e marathon onder de drie uur. Een geweldige prestatie voor de destijds 68-jarige Jo Schoonbroodt. Hij geniet nog steeds van zijn passie hardlopen en woont inmiddels aan misschien wel het snelste parcours van Maastricht: de Groene Loper. We gingen op bezoek bij ‘Jogger Jo’, ook wel bekend als ‘De Grijze Keniaan’. 

Rondje in Heer

Jo (70) begon relatief laat met hardlopen. “Ik was 36 en had alle smoesjes die ik jonge mensen nu ook hoor zeggen: sporten is niet leuk, het kost te veel tijd en je gaat ervan zweten. En ik had mijn studie en gezin.” Totdat de Maastrichtenaar ging nadenken over hoe belangrijk gezondheid is. Hij begon met een rondje om de kerk in Heer, de wijk waar hij toen woonde. Een paar jaar later deed hij mee aan marathons over de hele wereld. “Sporten is wél leuk. Ik heb veel contact gemaakt met andere mensen en ben op plekken geweest waar ik anders nooit zou zijn gekomen.”

Gesjravel door de Himalaya

Een van die plekken was Nepal. Op de Annapurna, een 55 km lang bergmassief in de Himalaya, om precies te zijn. “Je kunt daar een vijfdaagse trail volgen van 75 km. Die ging ik in één dag doen. Dat betekent een tocht van 17½ uur door de bergen.” Jo kijkt met veel plezier terug op dit avontuur. “De busreis ernaartoe was al een spannende belevenis.” Gelukkig liep alles goed af en kon Jo aan de wedstrijd beginnen. “Het was soms wel wat gesjravel. Een gedeelte was via een trap van 10.000 treden. Ik was kapot op een gegeven ogenblik, twijfelde over stoppen of doorgaan.” Hij heeft het uiteindelijk volbracht, maar zelfs de terugweg was onvergetelijk. “Op de heenweg had ik tegen een kippenboer gezegd dat hij maar een lekker kippetje voor me moest bereiden. Toen ik op de terugweg weer langs hem liep, heeft hij warempel een kip voor me geslacht. Het beest was taai, maar het smaakte als een koningsmaal. Dat blijft me altijd bij.”

Inspireren

Alle marathonervaringen van Jo zijn allemaal terug te vinden op zijn website. “Ik was een van de eerste bloggende hardlopers. Door mijn werkervaring in de ICT had ik al vrij vroeg een eigen website. Je kreeg je uitslagen van een marathon in die tijd per post. Dat duurde soms weken. Je was dan al haast vergeten dat je had meegedaan.” Dat kon beter, dacht Jo. En hij gebruikte zijn eigen site voor de publicatie van de hardlooptijden. “De digitale camera bestond nog niet. Dus foto’s werden gemaakt, ontwikkeld en vervolgens gescand om op internet te zetten.” Toen kwam social media en Jo stapte ook op die trein. Facebook, Instagram en Twitter. “Dat is veel interactiever. Op die manier kan ik mensen inspireren en motiveren.” Zo is hij momenteel bezig met een wijnroute in de omgeving van Wahlwiller. “Als hardlopers maken we nog te weinig gebruik van het Limburgse landschap. Er zijn in het Heuvelland heel wat wijnboeren, dus we hebben een route uitgestippeld met wel heel bijzondere verzorgingsposten tussendoor.”

Wonen aan de Groene Loper

Jo komt oorspronkelijk uit Borgharen, woonde 48 jaar in Heer en sinds drie maanden in een appartement aan het Oranjeplein. “De ruime en lichte appartementen spraken ons aan. Ik hou van de reuring op de Groene Loper. Er wordt ontzettend veel gesport hier. De route is ideaal. Ook straks in de winter. We wonen op de tweede etage en hebben twee balkons. Dus als ik buiten zit, kan ik constant zwaaien naar bekenden die voorbij komen hardlopen.” 

De Groene Loper is voor recreatie

Jo is een betrokken buurtbewoner. Hij maakt zich soms zorgen over de schoolkinderen die van Wyckerpoort naar de Nutsschool in Scharn lopen. “Het verkeer op de rijbanen is zich niet altijd bewust dat hier voetgangers de weg oversteken. De Groene Loper is bedoeld voor langzaam verkeer en recreatie, de auto is als het ware te gast, vind ik.” Uiteraard wilde Jo op 11 oktober meedoen aan de Groene Loper Run. Hij koos – hoe kan het ook anders – voor de marathonafstand. Helaas ging die loop niet door vanwege corona, maar natuurlijk heeft hij het parcours – van Borgharen naar de Groene Loper – toch zelf afgelegd. Zo werden heden en verleden van Jo alsnog verbonden via zijn eigen versie van de Maastricht Marathon. 

Mocht je ook willen gaan lopen/wandelen en zoek je een gratis advies? Neem gerust contact met Jo op. Je bent nooit te oud om te gaan bewegen!