25 september 2020

Zarak Markt nieuwe aanwinst voor de Frankenstraat

De Frankenstraat kent sinds deze zomer een nieuwe bewoner. Maar wie benieuwd is naar de aparte, Syrische producten van Zarak Markt op nummer 136 moet snel zijn. Eigenaar Ali Haidar en zijn vrouw Alisar Day hebben grootse plannen voor de toekomst. “De winkel wordt te klein. We zijn op zoek naar een grotere locatie.”

Ali Haider en Alisar Day voor hun nieuwe winkel

Van heinde en ver

Zo’n tweeëneenhalf jaar geleden vertrok het stel uit Syrië. Beiden met een bachelor economie op zak. Ze kwamen uiteindelijk terecht in Simpelveld. “Ik hou van dat dorp”, lacht Ali. “Vooral van de mensen bij het gemeentehuis.” Mede dankzij het Starterscentrum begon hij met een rijdende winkel. In zijn witte bestelbus vol met producten uit met name Syrië rijdt hij langs asielzoekerscentra. “Aangezien we uit het buitenland komen, lag werken in de horeca of met eten voor de hand.” En dus rijdt Ali drie dagen per week naar Sweikhuizen en Heerlen. Zijn producten haalt hij van heinde en ver. Groenten en fruit van een groothandel in Geleen en voor de andere spulletjes rijdt de ondernemer naar Roermond en Venlo, Wuppertal, Bochum, tot in de Randstad.

Trots

In juni werd het tijd voor de volgende stap. Alisar staat elke dag in hun nieuwe winkel in de Frankenstraat. “We zien hier vooral Syrische mensen”, vertelt ze. “Nederlanders komen nog maar weinig.” In de rekken staan exotisch ogende producten. Kruiden, aparte theesoorten, gevulde aubergines, maar ook gewoon eieren en brood. “We hebben de beste humus en veel verschillende soorten kaas”, somt Ali op, terwijl hij trots langs de rekken loopt. Twee klanten komen binnen en kopen een stapel dun brood. Er wordt even bijgekletst. Het paar heeft nog niet zo veel contact met de mensen uit de buurt.

Geheime toekomstdromen

Waarom is de keuze op de Frankenstraat gevallen? “Simpelveld vonden we te klein, daar wonen te weinig mensen. En de huur is daar vrij hoog”, legt Alisar uit. De plek op loopafstand van de Groene Loper is dus puur toeval. Ali: “Dit is eigenlijk tijdelijk. Als we een grotere locatie vinden, verhuizen we meteen.” De Syriër heeft een toekomstdroom, maar wat dat precies is blijft nog even geheim. “Ik heb een bepaald bedrag in mijn hoofd dat we eerst bij elkaar moeten sparen, voordat we een volgende stap kunnen zetten.” Ondertussen is hij bezig met een tussenstap: “Ik hoor vandaag meer over een webshop in bakolie die we gaan opzetten. Mijn contactpersoon bij het Starterscentrum is inmiddels mijn beste vriend”, aldus Ali. “Hij heeft ons vanaf dag één ontzettend goed geholpen. We gaan ook regelmatig bij elkaar eten, dat is erg gezellig.”

 

Foto: Aron Nijs